Az év elejétől újabb egyszerűsítések léptek életbe a családi házas építkezések szabályaiban. A könnyítésekkel együtt biztosítékokat is beemeltek az előírások közé.

Az egyik fontos újdonság, hogy a tervezőnek és a kivitelezőnek egyaránt kötelező lesz felelősségbiztosítást kötnie. Így a jövőben a tervezési szerződésben a tervezőnek nyilatkozatot kell tennie a biztosítás meglétéről – írja a Magyar Idők.

 Az előírás azokra az esetekre vonatkozik, amelyeknél a szerződést már az idén kötik meg, és az ez alapján végzett tevékenység elektronikus építési naplójának készenlétbe helyezése február 16-át követően történik meg.

A Magyar Mérnöki Kamara magyarázata szerint a felelősségbiztosításnak fedezetet kell nyújtania a biztosított tevékenység körében felmerülő mindennemű károkozásra, így a személyi balesetekre is. Sőt ki kell terjednie a tervező alvállalkozója vagy az általa bármilyen jogviszonyban foglalkoztatott másik tervező tevékenységére és művezetésére éppen úgy, ahogy a generálkivitelező alvállalkozóinak a munkájára is.

A szabályozás a felelősségbiztosítás mértékét sávokhoz köti: a legfeljebb 50 millió forintos beruházások, az 50 és 100 millió forint közöttiek, valamint a 100 millió forint fölötti költségűek esetében is más-más arányok szerint kell kiszámítani ennek mértékét.

Szintén év eleji változás, hogy a jogalkotó kiterjesztette az úgynevezett egyszerű bejelentés körét. Január 1-jétől a 300 négyzetméter hasznos alapterületű lakóépületeket – a műemlékek kivételével – generálisan beemelték az egyszerű bejelentés hatálya alá. A törvénymódosítással így már nemcsak a ház felépítése, hanem a meglévő lakóépület bővítése, átalakítása is ezzel az egyszerűsített eljárásrenddel történik, amennyiben az építési munkák elvégzése után sem haladja meg az épület nagysága a 300 négyzetmétert.