A július 12-ei vihar miatt kárt szenvedett gazdálkodók július 27-e éjfélig tehetnek bejelentést az agrár-kárenyhítési rendszerben.

A mezőgazdasági káreseményeket a bekövetkezéstől számított 15 napon belül kell bejelenteniük az agrár-kárenyhítési rendszerben tag gazdálkodóknak, így a július 12-ei vihar miatti károk július 27-e éjfélig jelenthetők be – írja az Agroinform.hu.

A kárenyhítési alapból érkező forrásoknak köszönhetően csökkenthető az anyagi veszteség, amelyet a terményekben az időjárás okozott.

A kárenyhítő juttatás iránti kérelmet november 30-ig kell beadniuk az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elektronikus alkalmazásán keresztül. A termelő, ha a hozamértékének legalább 50 százalékára valamilyen mezőgazdasági biztosítással rendelkezik, akkor a hozamérték-csökkenés 80 százalékát, ha nem rendelkezik, akkor 40 százalékát kaphatja meg kárenyhítő juttatásként a tárgyévet követő év márciusában.

Ha a kárt szenvedett gazdálkodó valamilyen támogatáshoz szükséges kötelezettségvállalást nem tud teljesíteni a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt, vis maiort jelenthet be szintén az MVH honlapján, az elektronikus kárbejelentő felületről kiindulva a W0123 nyomtatvány kitöltésével.