Nyoma veszett a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) év elején tapasztalt kiugróan optimista hangulatának. A cégvezetők visszafogták pénzügyi várakozásaikat, jelenleg átlagosan 5,6 százalékos árbevétel és 3,6 százalékos eredménynövekedést várnak a következő egy évben.

A K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adatai alapján a hazai vállalkozások meglehetősen visszafogottan látják pénzügyeiket. Év elejéhez képest igen negatívan nyilatkoztak a megkérdezett cégek árbevételük jövőbeli alakulásáról, ugyanis 7,1 százalékról 5,6 százalékra visszaesett a bevétel várt növekedése.

A másfél százalékpontos csökkenés ugyan jelentős, de azt is látni kell, hogy ez az eredmény még mindig az utóbbi évek egyik legmagasabb növekedése. Feltehetően az történt, hogy az év eleji kiugróan optimista hangulat mérséklődött, és a várakozások visszakorrigáltak egy reálisabb szintre, valamint a hónapok óta tartó minimális infláció is beépülhetett a cégek várakozásába – mondta Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A visszaesés hátterében az áll, hogy eltolódtak az arányok, és akik eddig magasabb, 6 százalék feletti árbevétel növekedést vártak, most már ennél szerényebb bővülésre számítanak: 49 százalékról 57 vra nőtt a 6 százalék alatti árbevétel-növekedést feltételezők aránya, e feletti növekedést pedig 37 százalék helyett jelenleg a cégek 32 százaléka valószínűsít. Jó hír azonban, hogy eközben a csökkenő bevétellel tervezők aránya közel felére zsugorodott (hat százalék).

A mikro-, kis- és középvállalkozások általában igen eltérő mértékű bevétel-növekedést várnak, most azonban egységes képet mutat a szektor: a kisvállalkozások átlag feletti, a mikro- és középvállalkozások átlag alatti bővüléssel számolnak. A különböző ágazatok közül az ipari cégek pénzügyi várakozásai a legkedvezőbbek, hiszen 7,9 százalékos növekedést valószínűsítenek. Ezzel szemben a többi iparág átlag alatti bővülést vár.

A profitkilátásokat tekintve a vállalkozások túlnyomó többsége (84 százalék) növekedést feltételez a következő egy évben, ugyanakkor annak mértéke jelentősen, 4,8-ról 3,6 százalékra mérséklődött. Jelenleg minden árbevétel-kategóriában és iparágban szerényebb eredményre számítanak az év elejéhez képest. A csökkenés ellenére ez esetben is a 100-300 millió forint éves árbevételű vállalkozások, az ágazatok közül pedig az ipari cégek várnak átlag feletti, 3,8 százalékos, illetve 4,6 százalékos eredmény-növekedést – mondta el a szakember.