Évről évre raklapok ezreivel követnek el különféle visszaéléseket a hazai illegális szereplők. Az esetek többségében hamisításra, vagyis derül fény, egyesek engedély nélkül ütik a jó minőség igazolását szolgáló védjegyet silány falapokba.

Bőven rendelkezik faáruval mostanság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A hatóság nem kezdett építkezésbe, még csak nem is nyitott fafeldolgozót, ellenben több komoly raklapfogást hajtott végre – írja a Magyar Idők.

– A bejegyzett, EPAL-, EUR-logóval ellátott raklapok iparjogi védelmet élveznek – mondta Sárközi Alexandra alezredes.
A hatóság bűnügyi ügyekkel foglalkozó szóvivője a tapasztalatokról szólva azt mondta: a leggyakoribb visszaélés az, hogy az elkövetők a hitelesítő feliratot és a szükséges kapcsot silányabb anyagú és teherbírású lapokba ütik bele. Mégpedig azért, mert a logó meghatározott minőségre, tartósságra utal, így az ilyen rakodóeszközök még használtan is komolyabb értéket képviselnek.

– A hivatalos jelzést csak olyan gyártók használhatják, amelyek felhatalmazást kaptak erre – mondta a szóvivő, a logó jogosulatlan alkalmazása tulajdonképpen rakodólap-hamisítást jelent.

Az ilyen ügyekben legtöbbször iparjogvédelmi jogok megsértése miatt indul nyomozás. Volt már példa arra is, hogy a raklapok áfacsalási ügyben kerültek elő: a bűnözők a rakodólapokkal követték el adóügyi visszaélésüket.

Ez az esztendő raklapügyben kiemelkedőnek számít. A korábbi három évben, 2013 és 2015 között összesen nagyjából hétezer darab illegális lapot foglalt le a hatóság. Ehhez képest idén hat hónap is elegendő volt 7200 rakodóeszköz kivonásához a feketepiacról.

– Valamennyi raklapot egy ügyben foglalta le idén a NAV, az eljárást sikerült viszonylag gyorsan vádemelési javaslattal lezárni – mondta Sárközi Alexandra. Nyomozás folyik más raklapos visszaélésekkel kapcsolatban.

(A fotón nem hamisított raklapok láthatóak.)