Több mint 72 ezren voltak kíváncsiak idén a 85. Szegedi Szabadtéri Játékok előadásaira, a rendezvényt jövőre Puccini Toscájával nyitják meg június 30-án – közölték az augusztus 27-én véget ért rendezvénysorozat szervezői hétfőn.

„Jövő nyáron is jelentős szerzők művei láthatók majd a Dóm téri színpadon, lesznek nagy visszatérők az idei évadról, és szintén elmondható, hogy minden műfaj képviselteti majd magát” – olvasható a dokumentumban.

Új bemutató lesz Giacomo Puccini háromfelvonásos operája mellett a Victor Hugo regénye alapján készült A Notre Dame-i toronyőr című musical a Budapesti Operettszínházzal való együttműködésben, illetve Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című vígjátéka.
A musicalt augusztus 11-én, 12-én, 13-án, 18-án, 19-én és 20-án, a komédiát július 28-án, 29-én és 30-án láthatják a nézők.     Kivételes dolog a Szabadtéri életében, hogy egy produkció három egymást követő évben is visszatér a Dóm térre: a Mamma Mia! viszont tényleg levehetetlen a műsorról – idézte a közlemény Herczeg Tamást.

A rendezvény igazgatója bejelentette: az ABBA-musicalt július 7-én és 8-án láthatják majd a nézők. Szintén visszatérő előadás lesz az Ének az esőben, amely július 14-én, 15-én és 16-án kerül színre.     A jövő évad műsorára a jegyértékesítés szeptember 15-én indul.     Herczeg Tamás az idei évadot értékelve elmondta, hogy az idén 85 éves fesztivál teljesítőképessége csúcsát érte el.

A két helyszínen, a Dóm téri játszóhelyen és az Újszegedi Szabadtéri Színpadon 13 produkciót és 26 előadást láthatott a közönség. Minden műfaj, így opera, tánc, operett, musical, próza, szimfonikus koncert és újcirkusz is szerepelt a kínálatban.

Harangozó Gyula művészeti igazgató szerint az évad sikerprodukciója a nyitóelőadás, A bolygó hollandi volt, melyet a Dóm téren először rendező Szabó Máté vitt színre látványos megoldásokkal. A másik bemutatót, az Ének az esőbent Harangozó Gyula Somogyi Szilárddal közösen rendezte.

A Dóm téri színpadon vitte színre a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Drakula utolsó táncát, vendégelőadásként láthatták a nézők a Budapesti Operettszínháztól az Én és a kisöcsémet, visszatérő produkcióként pedig a Mamma Mia!-t és A nyomorultakat a Madách Színház csapatával.

Az Ajándékkoncerten a Szegedi Szimfonikus Zenekart Pál Tamás vezényelte, fellépett Bogányi Gergely zongoraművész, a koncerten a művész a saját elképzelései alapján fejlesztett új magyar zongorán játszott. Szintén tavalyról tért vissza a szezonzáró Tévedések vígjátéka, ismét teltházzal bizonyítva, hogy a prózának helye van a Dóm téren.

Az Újszegedi Szabadtéri Színpad előadásai közül a Duda Éva Társulat különleges újcirkusz produkcióját, a Virtust emelték ki, mivel ebben a műfajban eddig még sosem láthatott előadást a szegedi közönség. (MTI)