Májusban az ipari termelés volumene 8,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit az áprilisi 3,0 százalékos éves összevetésű csökkenést követően. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,2 százalékkal emelkedett, lényegesen gyorsabban az egy hónappal korábbi 2,5 százaléknál.

Az ipari export volumene 11,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit májusban, míg az előző hónapban 4,8 százalékos visszaesését regisztrált. A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 37 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 13,6 százalékkal emelkedett a csalódást keltő áprilisi 11,2 százalékos hanyatlás után.

Az előző hónapban mért visszaesést követően májusban 5,2 százalékkal nőtt a gépexport és 7,7 százalékkal a villamosberendezések kivitele, de 4,8 százalékosról 12,8 százalékra pörgött fel a számítástechnikai cikkek exportja is. 2015 novembere óta legnagyobb ütemben, 12,3 százalékkal nőtt az élelmiszerek kivitele és idei leggyorsabb növekedését regisztrálta a vegyipar exportja 20,5 százalékkal. 

Az ipar belföldi értékesítése 5,4, ezen belül a feldolgozóiparé 6,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest. A járműipari cégek belföldi értékesítése 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a márciusi 36,2 százaléktól alig elmaradva májusban is 35,6 százalékkal nőttek a gépipari cégek belföldi eladásai, a számítástechnikai iparág 24,7, a villamosberendezések gyártása 14,4 százalékkal növelte belföldi eladásait. Az élelmiszergyártók belföldi eladásai 7,1 százalékkal nőtt.

A megfigyelt ágazatokhoz májusban befutott új megrendelések volumene 9,8 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbiakat, amiből az exportrendelések 9,6, a belföldi rendelések 11,1 százalékkal nőttek. A teljes belföldi rendelésállomány 16,9 százalékkal túlszárnyalta az egy évvel korábbit, de az export rendelések 3,1 százalékkal elmaradtak attól, így a összes megrendelés volumene 2,1 százalékkal alacsonyabb a tavaly májusinál.

Az év első öt hónapjában a termelés 5,7 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. A járműgyártás kibocsátása 4,4, a számítástechnikai ágazaté 12,6, a gépgyártásé 20,9, az élelmiszeriparé 4,3, a gyógyszergyártásé 6,0 százalékkal haladta meg a tavaly január-májusit. (MTI)