Tavaly év végén a legvagyonosabb 50 ezer magyarnak már 4 ezer milliárd forint fölötti megtakarítása lehetett a hazai privátbanki szolgáltatóknál.

A privátbanki ügyfelek vagyona tavaly év végére elérhette a 4 ezer milliárd forintot – állítja előzetes adataira támaszkodva a Blochamps Capital. Nagyjából 50 ezer emberről van szó, náluk lehet a háztartások betét- és értékpapírvagyonának több mint 20 százaléka – írja a vg.hu.

A jegybank adatai szerint tavaly szeptember végén a háztartásoknak valamivel több mint 7600 milliárd forintnyi bankbetétje, nem egészen 4300 milliárd forintnyi hitelpapírja – ez javarészt magyar állampapír volt –, csaknem 2 ezer milliárd forintnyi tőzsdei és nem tőzsdei részvénye, illetve bő 4 ezer milliárd forintnyi pénze volt befektetési alapokban.

A felső ötvenezer 2016-ban nem panaszkodhatott a vagyon gyarapodására, tizenkét hónap alatt több mint 500 milliárd forintot gyűjtöttek, illetve nyertek a piacokon. Különösen a második fél év lehetett erős a privátbankoknál a tőzsdék jó teljesítménye miatt.