A szíriai elnök több mint 200 milliárd dollárra tett a kárt, amelyet a 2011 óta tartó polgárháború okozott az országban. Aszad szerint a béke megteremtése után a menekültek jó része haza tér majd.

Pontos összeget természetesen nem tudni, de 200 milliárd dollárnál is nagyobb a kár, amely az országot érte – nyilatkozta Aszad szíriai elnök a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek.

Az államfő úgy ítélte meg, hogy a béke megteremtése után nem sokkal megkezdődhet az ország újjáépítése, amely sok éves munka lesz, és nemzetközi segítség nélkül nem megvalósítható. Aszad nem kívánta megbecsülni, hogy mekkora összeget emészt majd fel az újjáépítés.

Aszad úgy ítéli, hogy a menekültek (amerikai források szerint már 5 millióan vannak) nagy része haza akar térni, azonban jelenleg nem biztonságos az ország, mert az általa lázadóknak titulált felkelők mellett az Iszlám Állam is uralma alatt tart nagyobb területet. Elismerte, hogy a kormánycsapatok által ellenőrzött városokból, így Damaszkuszból is sokan távoztak, mert képtelenek megélni.

Szíriában 2011-ben tört ki a polgárháború, az Aszad-ellenes erőknek nem sikerült megdönteniük az államfő hatalmát. Az Egyesült Államok vezette nyugati szövetség 2014 szeptemberében kezdte el bombázni a terrorista szervezetek állásait.

Oroszország a szövetségesekkel nem egyeztetve tavaly szeptember 30-án kapcsolódott be az Iszlám Állam elleni harcba, ezzel együtt a felkelők hadállásait is bombázta. Vlagyimir Putyin orosz államfő márciusban részleges csapatkivonást rendelt el. Putyin 33 milliárd rubelre (120 milliárd forintra) becsülte az orosz hadi kiadásokat Szíriában.