Tovább bővül a vajdasági magyar falugazdász hálózat, a Kárpát-medencei falugazdász programnak köszönhetően a Vajdaságban az eddigi négy helyett tíz község tizenegy falugazdásza segíti majd a magyar gazdálkodókat szakmai és pénzügyi szempontból – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) hétfőn.

Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hétfőn a program részeként laptopokat és nyomtatókat adott át Zentán.

A magyar kormány stratégiai partnere, a Vajdasági Magyar Szövetség is támogatja a falugazdász hálózat működtetését és bővítését, amely illeszkedik a 2015-ben elindított térség- és gazdaságfejlesztési programhoz.

Az FM kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az anyaországi agrártevékenységben érdekelt szereplőkhöz hasonlóan a külhoni, köztük a délvidéki magyar gazdálkodókhoz is naprakész információk jussanak el a különböző pályázati, illetve egyéb támogatási lehetőségekről, jogszabályi változásokról. Az ehhez szükséges garanciát a térségben több mint egy évtizede a magyar gazdák érdekeit képviselő és a falugazdászok tevékenységét összefogó Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége jelenti.

Tóth Katalin a program nemzetpolitikai és nemzetgazdasági jelentőségéről hangsúlyozta: a falugazdászok segítségével megpályázott és sikeresen elnyert támogatások növekedése a magyar családok megélhetéséhez járul hozzá és a szülőföldön való megmaradásukat segíti elő. (MTI)