Ha nem változnak a járóbeteg-ellátás finanszírozása, 2-5 éven belül komoly vészhelyzet alakulhat ki Szlovákia egészségügyi ellátásában – hívta fel a figyelmet a Járóbeteg-ellátást Működtetők Szövetsége.

A mai, gazdaságilag kiegyensúlyozottabb helyzetben hazardírozás nem foglalkozni az ambuláns kezelésben jelen lévő krízissel, hiszen az ellátás puszta léte is kérdésessé válhat – mondta a szövetség elnöke, Zuzana Dolinková.

A járóbeteg-ellátás működésének körülményeiről szóló tárgyalások a szövetség és az Általános Egészségügyi Biztosító (VšZP) közt jelenleg még nincsenek lezárva –írja a hirek.sk.

Peter Slezák, a szövetség elnökségi tagja megemlítette, hogy a legnagyobb egészségügyi biztosító által javasolt összeget legalább 10százalékkal szeretnék emelni.

„Ha a reális helyzetet vennénk figyelembe, akkor nem 10, hanem 35-40 százalékról kellene beszélnünk. Egy felszerelés nélküli rendelő esetében ugyanis 8 ezer euróra lenne szükség” – mondta.

Az állami biztosító azonos feltételeket kínál minden működtetőnek, és már csak a Járóbeteg-ellátást Működtetők Szövetségével nem egyezett meg.