A munkaadók főként a vendéglátásban, a gyártás és a kereskedelem területén terveznek létszámbővítést a következő három hónapban a Manpower előrejelzése szerint.

A felvételi szándék 5 százalékponttal nőtt az előző negyedévhez, illetve 7 százalékponttal az előző év azonos időszakához viszonyítva – a cég kedden közzétett adatai szerint. A munkaadók 4 százaléka elbocsátással számol, 81 százalékuk nem tervez változást.

A felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből számított Manpower munkaerő-piaci mutató értéke, szezonálisan kiigazítva, 11 százalék. A mutató értéke most a legerősebb 2009 harmadik negyedéve, a felmérés kezdete óta. A 11 százalékos mutatóval Magyarország a középmezőnyben van a világon. A listát India vezeti (41 százalék), Tajvan (36 százalék) és Japán (23 százalék előtt). Térségünkben Románia áll a legjobban (16 százalék), ez az ötödik helyre volt jó. Mögöttünk található Szlovákia és Szlovénia – egyaránt 8 százalékkal. A listán a sereghajtó Brazília – 10 százalékkal.

A legerősebb felvételi szándékot a vendéglátóiparból jelentették, ahol a mutató értéke 23 százalék, a gyártás és a kereskedelem területén pedig továbbra is 13 százalékon áll.

Bővülés várható a mezőgazdaság, a vadászat, az erdészet és halászat, valamint a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén, ahol a mutató értéke 12, illetve 11 százalék. A közüzemi szolgáltatások területén ugyanakkor inkább elbocsátások várhatók, a mutató mínusz 2 százalék.

A felmérés szerint a legnagyobb mértékű bővülést az észak-magyarországi munkaadók várják, ahol a mutató 22 százalékon áll. A Közép-, és Nyugat Dunántúlon 15, illetve 12 százalék az értéke, míg Budapesten 11 százalék. A közép-magyarországi munkaadók óvatosan optimista előrejelzést adtak, itt a mutató 10 százalék, az Észak-Alföldön pedig 8 százalék.

A legnagyobb mértékben a 250-nél több munkavállalót foglalkoztató, valamint a közepes vállalkozásoknál (50-249 dolgozó) terveznek bővítést: ezeknél a cégeknél 19 és 18 százalék a mutató értéke. Óvatosan optimisták a kisvállalkozások 10 százalékkal, míg a mikro vállalkozások mutatója 5 százalékon áll.

A Manpower kutatása reprezentatív minta alapján, 750 magyarországi munkaadó megkérdezésével készült. A felmérést világszerte 42 országban, mintegy 59 ezer munkaadó bevonásával is elkészítették.