Malajziában hungarikumokat, nemzeti és kiemelkedő nemzeti érték címet viselő, valamint a malajziai piacon keresett prémium magyar termékeket mutattak be a Magyar Vásár (Hungary Fair) 2016 eseménysorozaton – közölte a Földművelésügyi Minisztérium csütörtökön.

A magyar emberek büszkék sokrétű hagyományaikra és elődeik örökségére, amelyeket minden magyar magáénak érezhet – mondta Gulyás Andrea, a tárca közigazgatási államtitkára a vásár megnyitóján.

Gulyás Andrea a Hungary Fair 2016 eseménysorozaton részt vevő magyar vállalkozások képviselőivel is találkozott, megvitatta a magyar-malajziai gazdasági kapcsolatok helyzetét, valamint az együttműködés további fejlesztési irányait, különös tekintettel a magyarországi cégek megjelenésének lehetőségeire a malajziai piacon.

Bognár Lajos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár, országos főállatorvos és maláj partnere  malajziai exportlehetőségekről és a keretfeltételekről tárgyalt malajziai partnerével. Áttekintették a folyamatban levő engedélyezési eljárásokat, a magyar fél pedig átadta az elkészített dokumentációt.

A víziszárnyas, tojás, nyúlhús, marhahús, valamint sertéshús exportjának lehetősége is felmerülhet, amennyiben az érdeklődő magyar cégek megfelelnek a malajziai előírásoknak. A főállatorvos ismertette, hogy Magyarországon megvan a malajziai bevitelhez szükséges halal vágás, több magyar cég is rendelkezik megfelelő tanúsítvánnyal.

A Kuala Lumpur-i nagykövetség a több mint 30 milliós délkelet-ázsiai országban a magyar exportok kínálata iránt kívánja felkelteni az érdeklődést. Magyarország 2015-ben nyitotta meg nagykövetségét a kiemelkedő gazdasági lehetőségekkel rendelkező államban, a külképviselet kiemelten kezeli a gazdasági kapcsolatok fejlesztését. (MTI)