Az áprilisinál 0,2 százalékponttal magasabb, 52,3 százalékos lett a májusi beszerzésimenedzser-index (BMI) és ezzel ötödik hónapja a gazdaság növekedését jelzi – jelentette be szerdán a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A közlemény szerint a korábbi években a május átlag feletti hónap szokott lenni: a hosszú távú 52,1 százalékos átlaghoz képest a májusoké 52,5 pont, így az idei némiképp elmarad a hosszú távú és a vele megegyező hároméves átlagtól.

A felmérésben vizsgált részindexek többsége emelkedett áprilishoz képest, de a változások mértéke elenyésző, jellemzően 1-2 százalékpontos volt mindkét irányba. A foglalkoztatottság indexe 50,0 pont alá került májusban, de az elmúlt egy évben ez csak a negyedik hónap, amikor nem jelez növekedést – közölte a társaság.

A beszerzésimenedzser-index tanúsága szerint a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében enyhén kedvezőbb folyamatokról számoltak be.

A termelési mennyiség indexe csökkent áprilisi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradt, amivel az előállított mennyiség emelkedését jelzi az előző hónaphoz képest, immár ötödik hónapja.

Az új rendelések indexe nőtt, és továbbra is 50,0 pont felett maradt, vagyis az új rendelések állománya is magasabb lett az előző havinál.

A májusi szállítási átfutási idő hosszabb lett az áprilisinál, de az ütem gyengült, és az index megközelítette az 50,0 pontot.

A vásárolt készletek harmadik hónapja szűkülnek. Az idei májusi index az elmúlt húsz év átlaga alatti, és a hatodik legkisebb májusi.

MTI