Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal – erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi tagozatának elnöke tájékoztatott.

A magyar tulajdonú építőanyag-kereskedelmi hálózat saját adatai alapján arról számolt be, hogy a múlt hónapban az összes eladott építőanyag mennyisége 15,7 százalékkal nőtt, az áprilisi 25 százalékos bővülés után.

Az értékesítés árbevétele ennél kisebb ütemben, 11,5 százalékkal emelkedett májusban, mivel az építőanyag árak egy év alatt 3,6 százalékkal csökkentek.

A szigetelőanyagok ára összességében 4 százalékkal csökkent. Az üveg- és kőzetgyapot termékek ára 1,7 százalékkal, a homlokzati szigetelést adó EPS szigetelő haboké 6 százalékkal került lejjebb.

Az építőanyag-értékesítés volumene éves alapon februárban, 15 hónap után emelkedett először, és a növekedés azóta is tart.

Juhász Attila szerint az alacsony bázishoz képest mért májusi emelkedést felértékeli, hogy a forgalom kétharmadát adó lakossági értékesítésben kivárás tapasztalható a hamarosan induló kormányzati energiahatékonysági támogatások előtt.

Kedvező jelként értékelte, hogy 60 százalékkal nőtt a falazóelemek, és 20 százalékkal a beton falazóelemek értékesítési volumene, ami arra utal, hogy sok új épület falait kezdték meg, vagy kezdik meg felhúzni a közeljövőben.

Az Újház Zrt. saját építőanyag-értékesítési adatai mellett az építőipar javuló kilátásait jelzi a szerződésállomány növekedése is.

A KSH adatai szerint áprilisban a megkötött új szerződések volumene 23 százalékkal nőtt, ezen belül egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések 30,9 százalékkal, az épületek építésére kötött szerződések 16,5 százalékkal emelkedtek.

Ezzel az építőipar hó végi szerződésállománya kismértékben, 0,5 százalékkal marad el előző évi szintjétől.

Juhász Attila tájékoztatása szerint az új szerződésekben foglalt munkák értéke havonta meglehetősen nagy ingadozást mutat, de összehasonlító áron bő 10 százalékkal volt magasabb az idén január és április között, mint a csúcsévnek számító 2022 első négy hónapjában.

(Forrás: MTI, fotó: annawaldl/Pixabay)