Májusban 0,1 százalékkal, 11 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

Kiemelték, a hónap végén a Bamosz-tagok mindösszesen 7144 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapokból csaknem 1 milliárd forintnyi pénz áramlott ki, ami a kategória méretéhez képest jelentős összeg. A kötvényalapokból is jelentős volt a tőkekiáramlás, meghaladta a 23 milliárd forintot.

A vegyes alapokba 27,6 milliárd forint tőke áramlott májusban, a hozamok ezúttal nem tudtak hozzátenni a növekedéshez, de a kategória vagyona így is 0,8 százalékkal nőtt a hónap során.

A részvényalapoknál tőkebeáramlást figyeltek meg májusban, ennek nagysága 6,8 milliárd forintot tett ki. A növekedést az árfolyammozgások is segítették. Mindennek eredőjeként részvényalapok vagyona 1,6 százalék lett több.

A tőkevédett alapok esetében ezúttal gyakorlatilag nem volt tőkemozgás. A vagyon ennek megfelelően alig változott, 0,3 százalékkal csökkent.

Az abszolút hozamú alapok esetében a tőkebeáramlás valamivel meghaladta az 1 milliárd forintot. A hozamok érdemben nem tudták segíteni a növekedést, így a kategória esetében mindössze 0,2 százalékos növekedést tapasztaltak.

A származtatott alapokból kiáramló tőke mértéke 2,4 milliárd forint. A hozamoknak ezt nem sikerült korrigálni, így a kategória vagyona mínusz 2,2 százalék változott májusban.

Az ingatlanalapok esetében a hónap során megközelítőleg 6 milliárdnyi tőke áramlott ki. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,7 százalékkal lett kevesebb. Az árupiaci alapoknál 0,5 milliárdos tőkekiáramlás volt. A hozamok azonban jelentősen erősíteni tudták a növekedést, a vagyonváltozás ennek megfelelően 4,1 százalékkal lett több májusban.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható 7 milliárdot meghaladó értékben. A hozamok ezúttal nem tudtak hozzátenni a növekedéshez, így összeségében a vagyon mindössze 0,2 százalékkal növekedett a hónap során – tájékoztatott a Bamosz.

(Forrás: MTI)