Az MSZÉSZ tagszállodáinak forgalma májusban országos szinten 8,6 százalékkal, a balatoni régióban 17,9 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakában mértet.

Az árbevétel növekedésében szerepe volt annak is, hogy májusban a forint/euró árfolyam 316,6 forint volt, 2,2 százalékkal gyengébb a tavalyinál. Január-május között a belföldi kereslet volt a növekedés motorja – írja a turizmus.com.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tagszállodáiban a magyar vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 8,6 százalékkal, míg a külföldi 3,8 százalékkal nőtt.

A belföldi keresletnek külföldit meghaladó növekedése eredményeként május végéig a balatoni szállodák árbevétele 16 százalékkal, a fővároson kívülieké 11,9 százalékkal múlta felül a tavalyit.

A tíz legnagyobb beutazó piac közül az első öt hónapban a külföldi vendégéjszakák számának növekedése átlagon felüli volt Izraelből (+17,7 százalék), Romániából (+12 százalék), az Egyesült Államokból (+8,3 százalék), Csehországból (+7,9 százalék), Németországból (+6,2 százalék).

Az év első öt hónapjában az MSZÉSZ vidéki tagszállodáiban a belföldi vendégéjszakák száma 7,9 százalékkal, a külföldi 6,8 százalékkal emelkedett.