Májusban az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 2,6 százalékkal csökkentek, az exportértékesítés árai 3,9 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a feldolgozóiparban 5,4 százalékkal nőttek. Együttesen a termelői árak 1,7 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly májusban – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az árak alakulását befolyásolták a koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok, amelyek hatása a pénz- és árupiacokon – a forint árfolyamváltozásában, illetve a nyers- és alapanyagok világpiaci árában – is érezhető volt.

Belföldön az élelmiszeripar termelői árai 5,7 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly májusban az áprilisi 7,6 százalékos emelkedés után. A járműiparban 7,9, a számítástechnikai gyártóknál 3,1 százalékkal emelkedtek az árak, a gyógyszeriparban alig 0,1 százalékkal. A beruházási javak belföldi termelői ára átlagosan 6,9 százalékkal tartós fogyasztási cikkeké 4,3 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipar árai 1,9 százalékkal, az energiaipar árai (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 5,0 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban.

Az élelmiszeripar és a járműipar exportárai 8,3, illetve 8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, a számítástechnikai termékek és a gyógyszerek exportára 4,3, illetve 4,5 százalékkal nőtt.

Tavaly május óta a forint az euróval szemben 7,93 százalékot (25,79 forintot) gyengült, a dollárral szemben 10,85 százalékkal(31,54 forinttal) értékelődött le.

Az év első öt hónapjában a belföldi értékesítés árai 1,0 százalékkal, az exportértékesítéséi 4,8 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,5 százalékkal magasabbak voltak, mint a múlt év azonos időszakában.

(Forrás: MTI)