A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja tagjai figyelmét, hogy május 15-ig adhatják be támogatáscsökkentés nélkül egységes kérelmeiket. 2018. május 9-ig országosan több mint 128 ezer kérelmet nyújtottak be a termelők, ennek 75 százalékát a kamarai falugazdászok közreműködésével. Összességében mintegy 177–178 ezer egységes kérelem várható idén, így még 50 ezer kérelem beadására lehet számítani.

Május 15-ig lehet szankciók nélkül beadni az egységes kérelmeket. A határidő lejárta után, június 11-ig a támogatás összegének munkanaponként 1 százalékos csökkenése mellett még beadható a kérelem, ezt követően érdemi vizsgálat nélkül elutasítják azt.

A május 15-ig benyújtott kérelmet késedelmi szankció nélkül május 31-ig adatváltozás keretében lehet módosítani. A június 1. és június 11. között végzett módosítás az érintett táblára járó támogatási összeg munkanaponkénti 1 százalékos csökkentését vonja maga után. Az állatalapú közvetlen támogatási kérelmek esetében azonban a munkanaponkénti 1 százalékos csökkentés már május 16-tól érvénybe lép.

A gazdálkodók érdekében a Magyar Államkincstár idén is előzetesen ellenőrzi a kérelmeket. Ennek keretében a május 15-i beadási határidő után az ügyfélkapura kiküldött végzésben értesítik a gazdálkodókat, ha a kérelmek előzetes ellenőrzésekor komolyabb problémát találtak. A termelők az értesítésekben szereplő pontokon a szankciómentes benyújtási határidőt követő 35 napon belül még szankciómentesen módosíthatják kérelmeiket.

2018. május 9-ig országosan több mint 128 ezer kérelmet nyújtottak be a termelők, ebből 96 ezret (75 százalék) a kamarai falugazdászok közreműködésével. A beadott kérelmek száma ugyan 5 ezerrel magasabb, mint tavaly ilyenkor volt, de így is mintegy 50 ezer kérelem beadására lehet még számítani.

A Kamara felhívja a termelők figyelmét, hogy több jogcím esetében is változtak a vonatkozó előírások és kötelezettségek, ezért javasolt tanulmányozni a NAK portálján elérhető, az egyes jogcímekhez készült rövid tájékoztatókat, illetve segítséget kérni a falugazdászoktól.

A kényelmesebb ügyintézés érdekében a NAK azt javasolja a gazdálkodóknak, hogy időpont-egyeztetés céljából keressék meg falugazdászukat. Az őstermelői vagy kamarai kártyával jelentősen csökkenthető az adminisztrációra fordított idő, ezáltal gyorsítható az egységes kérelem benyújtása. Közös őstermelői kártya esetében a kártyán szereplő őstermelők közül mindenki kizárólag a saját nevében járhat el az egységes kérelem benyújtása során. Célszerű, hogy az agrártámogatások igénylésekor a gazdálkodó személyesen járjon el. Amennyiben a termelő valamely családtagja nevében kíván az egységes kérelemmel kapcsolatos ügyet intézni, azt csak meghatalmazás birtokában teheti meg. A képviselet igazolására a NAK portáljáról letölthető MH1 nyilatkozatot szükséges kitöltve és aláírva magával hoznia a gazdálkodónak. (NAK)