A kormány nagyobb felelősséget akar vállalni a duális képzés területén, szeretné levenni a terhet a cégek válláról – jelentette ki Robert Fico miniszterelnök, aki a Dunaszerdahelyi járásban tett munkalátogatást.

A szlovák kormányfő útja során előadást tartott a somorjai gimnazistáknak, találkozott a régió polgármestereivel és meglátogatott két, Egyházkarcsán működő céget – írja a hirek.sk.

„Egyetértettünk abban, hogy abszolút mértékben fontos a duális képzés projektjének folytatása. Mindkét vállalat képviselőinek elmondtam, a kormány bizonyos mértékben átvállalja a felelősséget a duális képzésért, hogy a fiatalok képzésével kapcsolatos költségek ne csak a konkrét cégeket terheljék” – mondta Robert Fico.

A miniszterelnök szerint éppen a munkáltatók magas költségei jelentik az egyik okot, miért nem indult be a duális képzés olyan tempóval, ahogy azt eredetileg a kormány várta.

„Jelenleg bizonyos paramétereket állítunk be annak kapcsán, mit vehetne át az állam a duális képzésből, hogy az vonzóbb legyen a cégek számára, hogy elmenjenek a középiskolákba és közvetlenül kínálják fel ezt a lehetőséget a diákoknak” – magyarázta.

Hozzátette, a kormány támogatni akarja a munkaerő mobilitását és meg szeretnék oldani a lakhatás kérdését azok számára, akiknek utazniuk kell a munkahelyükre. Elmondta, a részleteket május 1-jén teszik majd közzé.