Egyre több köztartozást hajtanak be a közutakon, kocsmákban, gyárakban és más helyszíneken ellenőrzést végző pénzügyőrök. A tavalyi 12 milliárd forint után idén március végéig újabb 3,4 milliárdot szereztek az egyenruhások az államkasszának.

Szép summát hoznak az államkincstárnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei. Az egyenruhások azóta hizlalják a közkasszát, amióta a közelmúltban jogot kaptak arra, hogy a különféle helyszíni ellenőrzéseik során behajtsák az adótartozásokat.

Mint azt a Magyar Idők megtudta, tavaly tizenkét hónap alatt majdnem tizenkétmilliárd forintnyi hiányzó összeget szereztek meg ilyen keretek között a fináncok, idén pedig három hónap alatt újabb 3,4 milliárd forint miatt léptek fel.

A summa kétharmadát gépek, járművek és más értékek formájában végül elvonták a pénzügyőrök.

– Ha az egyenruhások helyszíni ellenőrzést végeznek, immár azt is megvizsgálják, hogy az adott vállalkozásnak van-e adóelmaradása – mondta a részletek kapcsán a napilapnak a NAV sajtófőnöke.

– Amennyiben hiányra derül fény – folytatta Suller Attila –, úgy a fináncok elvonhatják a cég árukészletét, az eszközöket, a berendezéseket, de akár a bútorzatot vagy a szállítmányozók teherautóját is. Egy konzervgyárban például a gyártósorok lefoglalása került szóba.