Mintegy 9,4 millió eurót költött el az a 88 000 romániai turista, akik a december 1-jét övező mini vakációt hazai helyeken töltötték el.

„1989 óta először fordult elő az, hogy az országban kínált üdülési csomagokat részesítették előnyben a romániai turisták a külföldi kirándulásokkal szemben” – számolt be a Romániai Turisztikai Munkáltatók Szövetsége (FPTR).

A turisták kihasználták azt, hogy a csomagárak akár 70 százalékkal is olcsóbbak voltak, mint a téli ünnepek alatt kínált szolgáltatások – írja a Krónika.

A szövetség adatai szerint több mint 88 000 román turista látogatott el az ország különböző pontjaira ebben az időszakban. Legtöbbjük a nagyvárosokba és a hegyvidéki üdülőtelepekre látogatott.

Az FPTR számításai szerint átlagosan 350 lejt költött szállásra és étkezésre egy romániai turista a hazai vendéglátó egységekben. Az utazásra és szórakozásra átlagosan további 300 lejt költöttek fejenként.

Az elemzés szerint 27 év óta először voltak népszerűbbek a hazai city-break csomagok, mint az európai városok turistacsalogató ajánlatai. A legnépszerűbb célpontok Gyulafehérvár, Nagyszeben, Brassó és Kolozsvár voltak.