Merész jóslatokba bocsátkozott Dan Costescu közlekedésügyi miniszter, aki szerint 2020-ra teljes egészében elkészülhet a Bors–Brassó-nyomvonalon haladó 415 kilométeres észak-erdélyi autópálya.

A tárcavezető hétfőn a képviselőház plénuma előtt számolt be a nagyszabású infrastrukturális projekt jelenlegi állásáról, illetve arról, hogy novemberben megkezdett mandátuma során milyen, a beruházást akadályozó problémákat igyekezett orvosolni – tudósít a kronika.ro.

Costescu a képviselőház ülése után a sajtónak úgy nyilatkozott: noha nem szeret ígérgetni, és egyébként is alig kilenc hónapig vezetheti még a közlekedésügyi tárcát, amennyiben minden érintett fél betartja a tervezett határidőket, meglátása szerint négy év múlva megnyithatják a sztrádát a forgalom előtt.

„Amennyiben mindenki betartja az elindított procedúrákra vonatkozó előírásokat, elképzelhető, hogy 2020-ra elkészül a sztráda, sőt, egyes szakaszokat a határidő előtt is befejezhetnek” – fogalmazott Costescu.

A tárcavezető képviselőházi felszólalását több RMDSZ-es honatya kezdeményezte, a hétfői ülésen pedig Cseke Attila Bihar megyei képviselő nehezményezte a munkálatok késlekedését. „A társadalom elveszítette a türelmét, tetteket akar. Ideje, hogy megoldást találjanak a problémára, és mielőbb felavassák az észak-erdélyi autópálya szakaszait” – mondta Cseke Attila.

Az RMDSZ-es politikus arra is kitért, hogy Magyarország áprilisban lát neki a Debrecenből induló, a magyar–román határig tartó autópálya kivitelezéséhez, amit 2018-ban fejeznek be. „Nem lenne jó, ha arra ébrednénk, hogy ők tisztességesen elvégezték a munkát, mi pedig nem készítettük el a házi feladatunkat” – fogalmazott Cseke.

Dan Costescu ugyan egyetértett azzal, hogy fontos összekötni a romániai autópályákat a magyarországi szakaszokkal, de megemlítette, hogy Románia tavaly megépítette a dél-erdélyi sztráda nagylaki, a magyar határig vezető részét, „de a másik oldalon senki nem volt ott”.