Március 20. és 22. között Magyarországra látogat a Hongkongi Kereskedelem Fejlesztési Tanács (HKTDC) üzleti delegációja, a magyarországi befektetési lehetőségek és a potenciális üzleti partnerek megismerésére.

A mintegy 30 hongkongi, üzleti vezetőből álló delegációt Edward Yau, Hongkong különleges közigazgatási régió kormányának kereskedelemért és gazdaságfejlesztésért felelős minisztere vezeti.

A hongkongi miniszter és a küldöttség tagjai találkoznak Gion Gáborral, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkárával, aki megismerteti velük a magyar kormány szakpolitikáját és gazdaságfejlesztési terveit, valamint a régiós befektetési, üzleti lehetőségeket. A delegáció képviselői találkoznak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel is.

A delegáció magyarországi tartózkodása során tapasztalatot cserél többek között a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) képviselőivel. A tervek szerint ellátogatnak majd a Johnson Electric Magyarország Kft.-hez, ahol a résztvevők egy hongkongi központú vállalat nézőpontjából is bepillantást nyerhetnek a Magyarországon indított befektetések feltételrendszerébe.

Magyarország Hongkong 30. legnagyobb kereskedelmi partnere: tavaly 2,319 millió amerikai dollárt tett ki a két ország közötti kereskedelmi forgalom, éves szinten 13,2 százalékkal emelkedett – áll a szervezet közleményében.

A HKTDC-t hivatalos szervezetként 1966-ban hozták létre a hongkongi kereskedelem fejlesztésének elősegítése érdekében. A világszerte 50 irodával – amelyekből 13 Kínában található – rendelkező szervezet kétirányú globális befektetési és üzleti központként mutatja be Hongkongot.

(Forrás: MTI)