Vajda Lajos, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságának vezetője kedd reggel az M1 aktuális csatorna vendégeként arról beszélt, hogy Magyarországon nincs, Európában azonban szórványosan előfordul a madárinfluenza.

Az igazgató azt is elmondta, hogy Magyarország a 2016-2017-es nagy járvány után 2017. augusztus 24-én nyerte vissza a madárinfluenza betegségtől mentes besorolását.

Az akkori tapasztalatokból kiindulva megállapítható, hogy a vadmadarak hurcolták be a betegséget az országba, ugyanakkor nem minden baromfitartó telep volt megfelelően felkészülve a járvány kivédésére: nagy volt az állatsűrűség és egyéb hiányosságokat is találtak.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy még mindig érvényben van az akkor meghozott főállatorvosi határozat, ami többek között arra is szolgál, hogy sikerüljön megakadályozni a vadmadaraktól származó fertőzést.

A Nébih egy, korábbi közleménye szerint: az intézkedésben rögzítették, hogy egy telepre kizárólag akkora állományt lehet telepíteni, amelynél biztosítható, hogy szükség esetén minden állat bezárható legyen. A takarmányt pedig zárt, fedett helyen kell tárolni. Mint írták, további előírás, hogy az etetést és itatást csak teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen végezzék, a baromfiállomány vadmadarakkal történő közvetlen vagy közvetett érintkezését pedig minden lehetséges módon meg kell akadályozni.

(NT)