
A tavalyinál magasabb árat adnak idén a karácsonyi bárányért, a tenyésztőknek kilónként ezer forintot fizetnek a felvásárlók. A legtöbb magyar bárány még mindig az olasz piacra kerül.
Kedvezően alakult a hazai juhtenyésztés az idén, az állattartók szerint a bárányok iránti kereslet egész évben jelentős volt, a karácsonyi időszakban pedig tovább nőtt. Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója a Magyar Időknek elmondta: Magyarországon a húsvét jelenti az egyetlen időszakot, amikor el tudják adni a bárányokat, bár augusztusban és decemberben is piacra tudják vinni.
A karácsonyi időszakban egyébként is nagyobb a kereslet az év egészéhez viszonyítva, ugyanis ilyenkor van a legkevesebb bárány az uniós piacon. – Nagy előnyünk, hogy az anyajuhok Magyarországon ősszel is ellenek, így a fiatal állatokat már decemberben szállítani tudjuk, elsősorban a külpiacokra – jegyezte meg a szakember.
A kereslethez az idén kedvező árszint is társult, Hajduk Péter szerint a fiatal bárány kilójáért több mint ezer forintot kapnak a tenyésztők. Jellemzően az év egészében 600-650 ezer bárány hagyja el az országot, a karácsonyi időszakban ebből 100-150 ezret adnak el a tenyésztők. – A legfontosabb piacunk továbbra is Olaszország, de szállítunk Svájcba, Ausztriába, Németországba és kis mennyiségben Japánba is – mondta az ügyvezető.
Megjegyezte, hogy bár az utóbbi években érezhető némi keresletélénkülés a belső piacon is, a magyar lakosság még mindig nagyon kevés bárányhúst fogyaszt, holott az összes nagyobb áruházláncban megtalálható.