Összesen 1,4 milliárd dollár értékben, pénzbeli és természetbeni támogatás formájában segíti a számítástechnika-oktatást az Európai Unió országaiban az Oracle 3 éves programja – közölte az amerikai szoftverfejlesztő és -szolgáltató konszern.

Jelenleg közel 1000 európai oktatási intézmény működik együtt a cég informatikai oktatási programjával, 3,1 millió diákot elérve 110 országban. A mostani felajánlás részeként az Oracle további 1000 európai tanárt képez majd ki informatika, Java és adatbázis-kezelés témakörben, valamint további 1000 európai oktatási intézményre szeretné kiterjeszteni oktatási programját.

A vállalat pontos összegeket nem közölt, hogy az egyes országok mekkora támogatást kapnak, azonban tudatták: a támogatási összegeket a programra jelentkező intézmények száma határozza meg.

A közlemény idézi John Higgins-t, a digitális technológiai ipart képviselő DigitalEurope szövetség főigazgatóját, aki rámutatott: az elmúlt évtizedben évi négy százalékkal nőtt az informatikai és programozási tudással rendelkező szakemberek iránti igény. Véleménye szerint a mostani felajánlás segítséget nyújt a digitális gazdaság megerősítésében.

Az adomány része az Oracle 3,3 milliárdos éves beruházásának, amit a cég világszerte a digitális írástudás előmozdítására fordít. A 2013-as adomány keretében a cég 1246 európai tanárt képzett ki különféle informatikai területeken és 203 új oktatási intézményt vont be a vállalat informatikai oktatási programjaiba. (MTI)