Mintegy 2,5 milliárd euró értékű magyarországi ingatlanfejlesztést mutatnak be Münchenben – mondta az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke.

Takács Ernő hozzátette: október 4-6. között idén 25. alkalommal rendezik meg Európa legnagyobb ingatlanszakmai, ingatlanfejlesztési és befektetői rendezvényét, az EXPO-REAL-t, amelyen 75 országból, több mint 2000 kiállító és 40 000 döntéshozó találkozik.

Az IFK és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) együttműködésében, illetve a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő (NIPÜF) Zrt., valamint a Liget Budapest Projekt kiemelt támogatásával jön létre Münchenben a Magyarország-Budapest Stand. Ennek fókuszában idén is az ipari logisztikai fejlesztések állnak, de irodapiaci és szállodai fejlesztéseket is bemutatnak.

Az IFK és a HIPA a CBRE adatai alapján közölte, hogy az ipari ingatlanok összterülete országosan 4,8 millió négyzetméter, Budapesten és környékén meghaladja a 3,3 millió négyzetmétert.

Takács Ernő kiemelte, hogy idén először több vidéki projektet mutatnak be az ingatlanszakmai rendezvényen mint fővárosit, a magyar standon Budapest mellett Debrecen, Miskolc, Nagykanizsa, Kecskemét és Szolnok is megjelenik a fejlesztési lehetőségeivel és a projektjeivel.

A müncheni szakmai rendezvényen a legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztők képviseltetik magukat projektjeikkel, így a Wing Zrt., a Futureal csoport, az InfoGroup, a GLP, a GTC és az Atenor is.

Takács Ernő bízik abban, hogy a rendezvényen a magyar szakemberek és a nemzetközi ingatlanfejlesztők, ingatlanbefektetők között számos olyan pozitív kapcsolat jön létre, amelyek továbbra is jelentősen hozzá fognak járulni az ország gazdasági növekedéséhez, elsősorban 2024-től.

Joó István, HIPA vezérigazgatója elmondta, az ügynökség arra fog törekedni, hogy Magyarországot potenciális befektetési helyszínként mutassák be, ahol versenyképes üzleti környezetet várja a befektetőket. Egyúttal jelezte, az elmúlt években sikerült rekordokat elérni a külföldi tőkebeáramlás szempontjából. Miközben az országba tavaly 6,5 milliárd eurónyi működőtőke érkezett, addig idén már az első fél évben 8,1 milliárd euró áramlott be. Ez utóbbi összeg több mint 11 ezer új munkahely létrehozásához és számos munkahely megőrzéséhez járult hozzá. Az elektronika és az autóipar a meghatározó a befektetési volument tekintve, de jelentős mértékű működőtőke érkezett a gyógyszeriparba és az üzleti szolgáltató szektorba is.

Joó István kiemelte, a befektetésekhez fejlett ipari parkokra is szükség van. Ehhez kapcsolódóan felidézte, hogy a kormány az elmúlt években körülbelül 800 milliárd forintnyi ipari parki és közmű fejlesztésről döntött.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója elmondta, a projektet idén már nyolcadik alkalommal mutatják be Münchenben. A Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum, a megújult Szépművészeti Múzeum vagy maga az egész park mostanra olyan nemzetközi láthatóságot biztosít a környéknek és egész Magyarországnak, aminek köszönhetően számtalan befektető megértette, hogy egy modern várossal áll szemben – fogalmazott a vezérigazgató. Hozzátette, az októberi rendezvényhez hasonló fórumokon a jövőben is szeretnék bemutatni a Városliget segítségével, hogy milyen ország Magyarország és miért érdemes a működőtőkének ezen a környéken befektetési lehetőségeket keresni.

(Forrás: MTI, fotó: Lakatos Péter)