A leghíresebb magyar absztrakt festő, Hantai Simon egy nagyméretű képe 46 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria 12. Háború utáni és kortárs művek aukcióján vasárnap este; Hantai-képért még soha nem fizettek ennyit Magyarországon.

Hantai Simon 26 évesen költözött Párizsba, ahonnan többé nem tért vissza szülőföldjére, így Magyarországon valódi művészeti szenzáció egy-egy alkotásának felbukkanása – közölte a galéria.

Hantai-művek ritkán szerepelnek hazai árverésen, de művei iránt nagy az érdeklődés külföldön is: 2016-ban 4 millió euróért, vagyis több mint 1,4 milliárd forintért kelt el egy festménye a Sotheby’s párizsi aukcióján. Modern művein megelevenedő különleges világát pliage-módszerrel alakította ki.

A háború utáni és kortárs árverésen nagy népszerűségnek örvendtek még Fajó János, Keserü Ilona és Lakner László képei is.

Lakner László Csendélet című műve 9 millióért, Fajó János – ugyancsak művészettörténeti jelentőséggel bíró – Piskóták III. című, örömöt sugárzó, lüktető képe 17 millióért, míg Keserü Ilona Közelítés emléke című festménye 14 millió forintért kelt el, de ugyanennyit fizettek Keserü Ilona Felszálló hangzat című, színektől lüktető alkotásáért is.

Öt évvel ezelőtt a Virág Judit Galéria tartott először kortárs aukciót Magyarországon háború utáni magyar művekből. Az elmúlt esztendőkben világosan kirajzolódtak a tendenciák: megjelent egy új vevőkör a klasszikus aukciókon megszokottól eltérő licitálási szokásokkal.

Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze, az aukció vezetője azt mondta, hogy a mostani árverésen is feltűnően sok volt az online és telefonos vásárló, a tételek felénél ők domináltak. „Egyértelműen látjuk, hogy felnőtt egy fiatal generáció, amely nyitott a hazai kortárs alkotásokra és elsősorban a neoavantgárd művészetet értékeli, keresi” – mondta Kelen Anna, hozzátéve: az új generáció tagjai tudatosak, olyan műveket keresnek, amelyek a nemzetközi trendekbe illeszkednek, értékük pedig várhatóan még tovább emelkedik.

Kelen Anna szerint különleges élmény Hantai Simon alkotását, főleg egy ilyen erőteljes művét látni az aukción. „Bár magyar művészről beszélünk, festményei elsősorban külföldi árveréseken tűnnek fel, igazi világsztárnak számít” – hívta fel a figyelmet, hozzátéve: az árverés eredményei is bizonyítják, hogy a kortárs magyar festészet egyre inkább eléri azt a szintet, amelyet minősége alapján megérdemel.

Mint mondta, évek óta dolgoznak a Virág Judit Galériában a kortárs alkotók megismertetésével, presztízsük növelésével. Úgy tűnik beérik a rengeteg erőfeszítés – hangsúlyozta.

(Forrás: MTI, fotó: Kovács Attila)