Szombatig 11 ezer orosz turistát szállítottak Oroszországba, s a következő napokban mind a 80 ezret kimenekítik Egyiptomból.

Bár Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kairói tárgyalásai után nem tartotta különösen kockázatosnak az egyiptomi utazásokat, szinte minden más ország kimenekíti az állampolgárait az országból az orosz repülőgép katasztrófája után.

Oroszország mind a 80 ezer turistáját elszállítja, közülük 11 ezret már ki is menekített szombatig. Majdnem 100 repülőgép vesz részt az akcióban, valamint külön teherszállítókat küldenek a turisták csomagjaiért, mert a fedélzetre csak kézi poggyászt lehet felvinni. Az orosz turisták 99 százaléka Hurghadában és Sarm-es-Sejkben nyaral. Helyi besszámolók szerint Sarm-es-Sejkben a nemzetközi repülőtéren gyakran átvilágítás nélkül juthattak el a böröndök a repülőkhöz. A reptér parancsnokát leváltották.

Az orosz utazási irodák főleg Törökországba és részben a Krím-félszigetre akarják átirányítani a korábbi egyiptomi rendeléseket.

Az Airbus A321-es gép Szentpétervárra járatán összesen 224-en utaztak, senki nem élte túl a katasztrófát. Brit és amerikai források szerint szinte biztos, hogy pokolgép robbant, valószínűleg a csomagtérben.