A vásárlóerő-paritáson számított átlagos árszínvonalak összevetése azt mutatja, hogy Magyarország a legtöbb árukategóriában az unió legolcsóbb tagállamai között van – derül ki az Eurostat adataiból.

A kenyér és a gabonafélék átlagosan 28 százalékkal olcsóbbak Magyarországon az uniós átlagárhoz viszonyítva – derül ki az Eurostat áttekintéséből. A vásárlóerő-paritáson számított (2015-ös) átlagos árszínvonal (Price Level Index) szerint ebben a kategóriában csupán Lengyelországnál (ahol az átlagár 61 százaléka az EU-átlagnak), Bulgáriánál (58 százalék) és Romániánál (53 százalék) vagyunk drágábbak. A listavezető Dánia, ahol átlagos árszint 62 százalékkal meghaladja az uniós átlagot.

Uniós viszonylatban olcsó a hús is: az Eurostat árszínvonal-indexe szerint 29 százalékkal alacsonyabb a magyarországi átlag, mint az uniós. A hús Lengyelországban a legolcsóbb (az uniós átlagár 54 százalékának megfelelő átlagárral), Magyarország mögött még Lettországot, Litvániát, Bulgáriát és Romániát találjuk. A legmagasabb húsárakkal Dániában szembesülhetünk, itt a (dán pénztárcákhoz igazított) árszínvonal 37 százalékkal van az uniós átlag fölött.

A „tej, sajt, tojás” kategóriában Magyarország uniós átlagtól való elmaradása kisebb (mindössze 13 százalékos), ez is elég azonban a „negyedik legolcsóbb EU-tagállam” címhez: Litvániában, Csehországban és – megint csak – Lengyelországban alacsonyabbak az árak. Ebben a kategóriában Ciprus vezet (az uniós átlag 140 százalékával).

A hal már valamivel drágább hazánkban is (legalábbis uniós összevetésben): Magyarország az uniós átlag 89 százalékával „csupán” a hetedik legolcsóbb. Spanyolország, Lettország, Litvánia, Románia, Bulgária és Lengyelország még olcsóbb, Dánia (129 százalékkal) a legdrágább.

Olajok és zsírok: az egyetlen kategória, amelyben a magyar átlagár (7 százalékkal) meghaladja az uniós átlagot. Nem túl meglepő módon Dánia a legdrágább (147 százalék), Lengyelország pedig a legolcsóbb (73 százalék).

Gyümölcs, zöldség, burgonya: itt is skandináv ország a legdrágább – Svédországban a vásárlóerő-paritáson számolt átlagár 37 százalékkal haladja meg az uniós átlagot. Magyarország az ötödik legolcsóbb (az uniós árszínvonal 76 százalékával). Ha – az átlagkeresethez viszonyítva – olcsóbban akarunk vásárolni, akkor irány Csehország, Bulgária, Lengyelország vagy Románia. (Keleti szomszédunknál az árszínvonal kevesebb mint fele – 49 százaléka – az uniós átlagnak.)

Alkoholt nem tartalmazó italok: az uniós árszínvonal 86 százaléka ebben a kategóriában az ötödik legolcsóbb pozíciójára elég. Alkohol nélkül italozni Romániában a legolcsóbb (72 százalék), de ezekért a termékekért az „átlagember” Spanyolországban, Bulgáriában és Lengyelországban is kevesebbet fizet, mint az „átlag magyar”. Mondanunk sem kell, a legdrágább Dánia (166 százalék).

A szeszesitalok árszínvonala idehaza 26 százalékkal elmarad az uniós átlagtól. „Kábulni” csak Romániában és Bulgáriában olcsóbb, mint nálunk, az „Európa-bajnok” pedig az ír ár (az uniós átlag 175 százalékával).

A dohánytermékek árszínvonala Bulgáriában éppen fele az európai átlagnak. Magyarország az uniós átlag 60 százalékával a hatodik legolcsóbb, Csehországban, Lettországban, Horvátországban és Litvániában is olcsóbb a füstölés, mint nálunk. Az Egyesült Királyságban azonban igencsak a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha így akarjuk károsítani egészségünket: az ottani átlagos árszínvonal az uniós átlag több mind duplája (218 százaléka).

Ruházat, cipő: ebben a kategóriában csak Bulgária olcsóbb (az EU-átlag 77 százalékával), mint Magyarország (83 százalék). 33 százalékos uniós „felárral” Dánia a legdrágább.