A végrehajtott adócsökkentéseknek és az építésügyi eljárások gyorsításának köszönhetően a régióban Magyarország teljesítménye nőtt a legnagyobb mértékben a Világbank Doing Business versenyképességi felmérése szerint.

A Világbank által évente közzétett Doing Business felmérés 190 országot rangsorol a vállalati működési környezet versenyképessége szempontjából. A Magyarországra vonatkozó értékelés 71,94-ról 72,28 pontra nőtt, így a kelet-közép-európai uniós országok közül Horvátország mellett hazánk érte el a legnagyobb javulást a régióban, amellyel az 53. helyen áll.

A most publikált rangsor ugyanakkor nem vethető össze a tavalyi helyezésekkel, mivel a Világbank több utólagos adatrevíziót hajtott végre. Magyarország pontszámának javulása mögött a vizsgált szempontok alapján két kormányzati intézkedés áll: a szociális hozzájárulási adó és a társasági adó 2017. január elsejei csökkentése, valamint az önkormányzati építéshatóságnál az eljárási határidő rövidítése 2018. január 1-jétől. Két további pozitív irányú kormányzati intézkedést a felmérés módszertani szempontok miatt csak jövőre vesz figyelembe: a helyi adóregisztráció kötelezettség eltörlését és a szociális hozzájárulási adó további csökkentését.

A felmérés szerint a beruházásokhoz szükséges eljárások gyorsításán, így az építési engedélyezésekhez és a villamos áram bekötéséhez kapcsolódó hatósági eljárási idő hosszán még javítani szükséges. Szintén egyszerűsíteni kell a vállalkozások adóadminisztrációját, valamint a csőd- és felszámolás eljárás jogszabályait.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)