Hazánk továbbra is kedvező befektetési lehetőségeket kínál ázsiai partnereinek is infrastruktúrája, képzett munkaereje, kedvező földrajzi fekvése és erősödő pénzügyi, kereskedelmi központi szerepe alapján.

Erről Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára beszélt Edward Yau kereskedelemért és gazdaságfejlesztésért felelős hongkongi miniszterrel folytatott megbeszélésén. Szavai szerint a meglévő kölcsönös üzleti bizalmat tovább mélyítheti a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezésen belüli együttműködés.

A befektetőbarát kormányzati intézkedések eredményeit hangsúlyozva Gion Gábor elmondta: legfrissebb beruházási statisztikák szerint tavaly 8495 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg Magyarországon, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A beruházások növekedését az otthonteremtési program, a hatéves bérmegállapodás eredményeként 9 százalékra csökkentett társasági adókulcs és az uniós források hatékony felhasználása is támogatta. Hazánkban Hatvanban, Ózdon és Miskolcon alakítottak ki magas színvonalú gyártóüzemet hongkongi vállalatok.

Magyarország 2017 júniusa óta tagja az Ázsiai Infrastruktúra Befektetési Banknak (AIIB) – emlékeztetett az államtitkár. Mint fogalmazott: bízunk benne, hogy tagságunk gazdagítja globális pénzügyi és gazdasági kapcsolatainkat, és segíti a magyar vállalatok jobb hozzáférését az ázsiai piacokhoz. Az AIIB által finanszírozott fejlesztések támogatják hazánk exportbővülést, ezentúl pedig hozzájárulnak az új selyemút-koncepció megvalósításához. A kapcsolatok elmélyítésében további fontos szerepet játszhat, hogy júniusban közvetlen járat indul Budapest és Sanghaj között. A tervek között az is szerepel, hogy több kínai nagyvárosba lehessen közvetlenül eljutni.

A gazdasági kapcsolatok erősödését jól jellemzi, hogy 2018 során az előző évhez képest Hongkongba irányuló exportunk 32,6 százalékkal, 334,5 millió dollárra nőtt, importunk pedig 31 százalékos növekedést követően megközelítette a 942,8 millió dollárt. Teljes külkereskedelmi forgalmunk 31,4 százalékkal bővült tavaly a 2017-es adatokhoz képest – tájékoztatott Gion Gábor kiemelve, hogy hongkongi élelmiszerexportunk valamivel több, mint 57,6 százalékos növekedést mutatott, és így meghaladta a 22,1 millió dollárt.

Az Edward Yauval érkező üzleti delegáció tagjainak Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár tartott előadást a magyar gazdaság helyzetéről.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)