Az Európai Unió tagállami hatóságai a nem élelmiszer jellegű veszélyes termékeket tartalmazó adatbázis, az ún. RAPEX riasztási rendszer segítségével szükség esetén gyorsan be tudnak avatkozni, és el tudják távolítani az üzletek polcairól a kockázatos árucikkeket.

A veszélyes termékek kiszűrése céljából 2018-ban 31 országból összesen 2257 riasztás érkezett az Európai Unió gyorsriasztási rendszerébe. Az itt megjelenő termékeket az uniós tagállamok is ki tudják vonni a saját piacukról. Magyarország tavaly 172 értesítést küldött, ezzel Németország és Franciaország mögött dobogós helyen végzett a nem biztonságos termékek felkutatásában és a társhatóságok riasztásában.

Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára elmondta: „A termékbiztonság évek óta a magyar fogyasztóvédelem középpontjában áll, ezért az ITM akkreditált vegyipari és műszaki laboratóriumai rendszeresen vizsgálják a kereskedelmi forgalomban elérhető árukínálatot. Ha egy termék veszélyesnek bizonyul, a fogyasztóvédelmi hatóság nemcsak arról intézkedik, hogy az lekerüljön az üzletek polcairól, hanem indokolt esetben a vásárlóktól való visszahívására is kötelezi a forgalmazót, kereskedőt. 2018-ban 189 termék esetében jártak el így”.

Hozzátette: „az uniós tagállamok többséget megelőzzük a veszélyes termékek kiszűrését követő riasztásokban, hiszen Németország és Franciaország után rögtön Magyarország következik ebben a rangsorban. Mindez azért fontos, mert a magyar fogyasztóvédelem így nemcsak a hazai, hanem az uniós fogyasztok biztonságához is hozzájárul azzal, hogy az aktív hatósági jelenléttel kiszűri a nem biztonságos termékeket a magyar piacról, és ezeket a többi országnak is jelzi.

Minden második termék kiszűrése a legfiatalabbak védelmét szolgálta, a magyarországi riasztások több mint harmadára játékok, közel ötödére gyermekruhák miatt volt szükség. Tizenhárom százalékkal még a dekorációs fényfüzérek fértek be a leginkább problémás árucsoportok közé. A leggyakrabban feltárt kockázatokat az áramütés, a fulladás, az égési sérülés és a tiltott vegyi anyag okozta veszély jelentette. A fogyasztóvédelmi hatóság a nem biztonságos termékeket kivonta a forgalomból, így azok sem a hagyományos, sem az online kereskedelemben nem kaphatóak.

A családok, gyermekek védelme érdekében a fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzések és laborvizsgálatok az idei évben is folyamatosak.

(Forrás: MTI/ITM)