Magyarország kockázati szintjét kedvezőtlenül befolyásolták a szokatlan gazdaságpolitikai intézkedések, az államadósság mértéke, az árfolyamingadozás, illetve a bankszektor sérülékenysége, ugyanakkor nemzetközi megítélésünket javítja az autóipar szakosodása és a folyó fizetési mérlegben 2010 óta mutatkozó többlet.

Az Euler Hermes legfrissebb országkockázati értékeléséből kiderül, hogy a tavalyi évhez képest nem történt jelentős változás az egyes európai országok országkockázati besorolását illetően. Általánosságban a nyugat-európai, illetve észak-európai államok kerültek a legalacsonyabb kockázati szintre, míg a déli, illetve keleti országok magasabb kockázati besorolást kaptak. Országkockázati szintek tekintetében a közép-európai régió a legváltozatosabb. Míg déli szomszédjaink – Szlovénia, Horvátország és Szerbia – a magas kockázatú országok közé tartoznak, Ausztria, Szlovákia és Románia alacsony kockázatot jelentenek. A térségben Ukrajnának a legmagasabb az országkockázati szintje.

Magyarország – hasonlóan a többi európai országhoz – országkockázati megítélésén sem változtatott az Euler Hermes, a tavalyi év végi értékeléséhez képest: jelenleg a közepes kockázatú országok közé tartozik. Európában ebbe a kategóriába tartozik többek között Spanyolország, Olaszország, illetve Bulgária. A hitelbiztosító országkockázati elemzésében pozitívumként emelte ki Magyarországon az autóiparban kialakuló erős szakosodást, az ország uniós tagságát, illetve, hogy a folyó fizetési mérleg 2010 óta többletet mutat.

Az Euler Hermes Magyarország tekintetében a kedvezőtlen tényezők közé sorolja a szokatlan gazdaságpolitikai intézkedések miatt bekövetkezett romló beruházási légkört, az ország jelenlegi viszonyát az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal, az államadósság magas szintjét, az árfolyam-volatilitást, továbbá a bankszektor sérülékenységét.

„Az exportorientált, nyitott gazdaságunk miatt a GDP növekedés üteme hektikusan változhat, emiatt a nemzetközi politikai változásoknak és gazdasági helyzetnek is ki van téve Magyarország. Emellett az egyre komolyabb mértékű munkaerőhiány további problémát okozhat a hazai vállalatok, így a gazdaság számára is” – mondta el Bujdosó Tünde, az Euler Hermes Hitelbiztosító kockázatkezelési igazgatója.

A nemzetközi gazdasági és politikai események jelentős mértékben befolyásolják az országok kockázati besorolását, melyre tökéletes példa a napokban lezajlott brit választás is.  Az elmúlt három hónapban végzett közvélemény kutatások alapján elmondható, hogy a munkáspárt, illetve a konzervatívok támogatottsági szintje közötti különbség minimálisra csökkent, ezáltal a választás kimenetele szinte megjósolhatatlan lett.

Bár az utolsó pillanatban sikerült a konzervatív pártnak megőrizni vezető helyét és megnyerni a választást, ugyanakkor elvesztette parlamenti többségét, ezáltal kisebbségi- vagy koalíciós kormányzásra fog kényszerülni. Mindezek következményeként a fontosabb valutákkal szemben jelentős mértékben bezuhant a font. Az így kialakult helyzet akár összességében nemzetközi szinten gyengítheti Nagy-Britanniát, és a Brexittel kapcsolatos kérdések is tovább erősödhetnek.