Az idén 2,9, jövőre 2,2 százalékos GDP-növekedést valószínűsít Magyarországon az Európai Bizottság a csütörtökön közzétett őszi gazdasági előrejelzésben, amely – első ízben – az EU-ba nagy számban beérkező menedékkérőkkel kapcsolatos gazdasági hatásokat is értékeli.

Az euróövezet és az egész Európai Unió gazdasági élénkülése már harmadik éve tart. Az élénkülés a globális gazdasági feltételek romlása ellenére várhatóan jövőre is folytatódni fog, bár csak mérsékelt ütemben. Az előrejelzés szerint az euróövezeti GDP 2015-ben 1,6 százalékkal növekszik, majd a növekedés üteme 2016-ban 1,8 százalékra, 2017-ben pedig 1,9 százalékra nő. Az EU egészét tekintve a GDP növekedése az idei 1,9 százalékról 2016-ban 2,0 százalékra, 2017-ben pedig 2,1 százalékra emelkedik – olvasható a bizottság közleményében.

A Magyarországra vonatkozó prognózisokat az alábbi táblázat foglalja össze:

Általános a gazdaságok élénkülése

Idén a legtöbb euróövezeti tagállamban bővül a belső kereslet, 2016-ban és 2017-ben pedig várhatóan az egész EU-ban nőni fog a gazdaság teljesítménye. A nominális jövedelmek emelkedésének és az alacsony inflációnak köszönhetően a magánfogyasztás is növekedik. A háztartások rendelkezésre álló jövedelmének és a vállalatok nyereségességének növekedésével, továbbá a finanszírozási feltételek és a keresleti prognózisok javulásával valamelyest várhatóan a beruházások is erősödni fognak.

Javul a munkaerő-piaci helyzet

A munkaerőpiac továbbra is erősödik, noha lassan és a tagállamok között egyenlőtlen ütemben. Ugyanakkor a foglalkoztatás további növekedése várható a nehézségekkel leginkább érintett országok közül azokban, amelyek munkaerő-piaci reformokat hajtottak végre. A foglalkoztatás az euróövezetben idén és jövőre várhatóan 0,9 százalékkal nő, 2017-ben pedig 1 százalékkal. Az EU egészét tekintve a foglalkoztatás növekedése idén 1,0 százalékos, 2016-ban és 2017-ben pedig 0,9 százalékos lesz. A munkanélküliség összességében továbbra is csak fokozatosan csökken, a tagállamok közötti jelentős eltérésekkel. Az euróövezetben az előrejelzés szerint jövőre 10,6 százalékra, 2017-ben pedig 10,3 százalékra süllyed az idei 11 százalékról, míg az EU egészét tekintve az idei 9,5 százalékról 9,2 százalékra, illetve 8,9 százalékra esik 2016-ban, illetve 2017-ben.

Tovább javulnak a költségvetési kilátások

2015-ben az euróövezet összesített GDP-arányos hiánya várhatóan 2,0 százalékra esik, köszönhetően a múltbeli költségvetési konszolidációs erőfeszítéseknek, a gazdaság konjunkturális erősödésének és kisebb mértékben az alacsonyabb kamatkiadásoknak. Az euróövezet GDP-arányos hiánya 2017-ben várhatóan 1,5 százalékra csökken. A költségvetési irányvonal ez idő alatt várhatóan lényegében semleges marad az euróövezetben. Az euróövezeti adósságráta a 2014. évi 94,5 százalékos csúcsértékről 2017-ben várhatóan 91,3 százalékra csökken. Az EU egészének GDP-arányos hiánya az előrejelzés szerint 2017-ben 1,6 százalékra csökken az idei 2,5 százalékról, míg az adósságráta az idei évre várt 87,8 százalékról 2017-ben 85,8 százalékra esik.

Az alacsony olajárak ideiglenesen leszorítják az inflációt

Az olaj és az egyéb nyersanyagok árának meredek esése az euróövezetben és az EU egészében is negatív tartományba csökkentette az inflációt. Emiatt ugyan kevésbé látszik, de a bérnövekedés, a bővülő magánfogyasztás és a szűkülő kibocsátási rés következtében árnövelő hatások is érvényesülni kezdenek. Az infláció az euróövezeti 0,1 százalékról és az EU egészére érvényes 0 százalékról jövőre 1,0 százalékra, illetve 1,1 százalékra nő, 2017-ben pedig mindkét viszonylatban 1,6 százalékra.

A világgazdaság lassulása visszafogja az uniós export iránti keresletet

A feltörekvő gazdaságok – például Kína – visszaesése miatt tavasz óta jelentősen romlottak a globális növekedéssel és a világkereskedelemmel kapcsolatos kilátások. A feltörekvő gazdaságok várhatóan idén érnek a hullámvölgy aljára, és 2016-ban megkezdik a kilábalást.

A világkereskedelem szűkülése az euróövezet exportjára eddig nem volt hatással, köszönhetően főként az euró múltbeli leértékelődésének. Az export növekedése azonban 2016-ban várhatóan lassulni fog, mielőtt 2017-ben mérsékelten emelkedni kezdene.

Bővül a folyó fizetési mérlegek többlete

Az euróövezetben idén várhatóan nőni fog a folyó fizetési mérlegek többlete, ami az alacsonyabb olajkereskedelmi hiánnyal és a külkereskedelmi cserearányok javulásával, továbbá egyes tagállamok tartósan magas többletével és más tagállamok hiányjavító intézkedéseivel magyarázható. A folyófizetésimérleg-többletek 2017-ben az olajárak megerősödésével és a külkereskedelmi cserearányok romlásával várhatóan enyhén csökkenni fognak.

A menedékkérők érkezése kismértékű pozitív gazdasági hatással járhat

Ez az előrejelzés első ízben értékeli az EU-ba nagy számban beérkező menedékkérőkkel kapcsolatos gazdasági hatásokat. A közkiadások növekedése rövid távon növeli a GDP-t, középtávon pedig további pozitív növekedési hatás várható a munkaerő-kínálat növekedéséből, feltéve hogy a munkaerőpiacra való belépést megfelelő politikák segítik. Az EU egészét tekintve a növekedési hatás kismértékű, egyes tagállamok tekintetében viszont jelentős lehet.

Az előrejelzést főként külső és leginkább negatív kockázatok övezik

A világgazdasági kilátásokat érintő kockázatok növekednek. A feltörekvő piacok alacsonyabb növekedése – különösen a kínai gazdaság esetleges hirtelen visszaesése –, illetve az egyesült államokbeli monetáris politika várható visszarendeződése a jelenleg vártnál negatívabb hatást gyakorolhat az európai beruházásokra és gazdaságra.