A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – jelentette ki Varga Mihály. A pénzügyminiszter egy 22 évvel ezelőtti eseményt megújítva díjazta Magyarország 10 legnagyobb adózóját.

A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország érte el az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést az Európai Unióban, az áfarés mértéke 22,3%-ról 4,4%-ra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke 40%-ról 35%-ra csökkent. A 10 legnagyobb adózó által befizetett adó teljes összege 1400 milliárd forint, amely jelenértékben is 20%-os többletet jelent a 22 évvel ezelőtti, 400 milliárd forintos összeghez képest – ismertette Varga Mihály. Mint mondta: a 2010-es kormányváltást követően a nemzeti kormány úgy alakította át az adórendszert, hogy az a termelést ösztönözze. Mára Magyarország adócsökkentési politikája nemzetközileg is elismert, OECD-országok körében vezetett adó-versenyképességi rangsorban hazánk tavaly már a 11. helyen szerepelt – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Varga Mihály a további gazdaságfehérítő intézkedésekről szólva ismertette: az online pénztárgépek, az áruforgalmat ellenőrző EKÁER-rendszer, valamint a NAV online számlarendszere bevezetésével 2010 és 2021 között 4000 milliárd forint többletbevétele keletkezhetett a költségvetésnek. A miniszter arra is rámutatott, hogy Európában ma nálunk a legalacsonyabb, vagyis 9%-os a társasági adó, a személyi jövedelemadó kulcsa több mint felére csökkent, a munkáltatói adók 33,5%-ról 13%-ra mérsékelődtek. A tárcavezető emlékeztetett: a 2016-ban kötött adócsökkentési és bérnövelési megállapodás a mai napig gondoskodik a minimálbér és a garantált bérminimum folyamatos emelkedéséről. Mint mondta: az adóhatóság átalakításának köszönhetően a NAV ma évente több mint 5 millió magánszemély adóbevallását készíti el.

2023-ban Magyarország 10 legnagyobb adózója: az Audi Hungaria Zrt., a K&H Bank Zrt., a Magyar Telekom Nyrt., az MBH Bank Nyrt., a MOL Nyrt., az OTP Bank Nyrt., a Raiffeisen Bank Zrt., a Richter Gedeon Nyrt., a Szerencsejáték Zrt. és az UniCredit Bank Zrt. volt.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)