Magyar űripari startupok mutatták be fejlesztéseiket a Design Terminál által szervezett nyílt napon (Demo Day) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.

A Design Terminal – Közép-Európa vezető innovációs ügynöksége – 2021-ben vette át az Európai Űrügynökség (ESA) űripari tevékenységének hazai képviseletét és vezeti az ESA Business Incubation Centre Hungary Programot, amely vállalkozásfejlesztéssel és ösztöndíjjal segíti az űripar felé törekvő startupokat.

Az inkubációs programba kiválasztott induló vállalkozásokat 12-24 hónapig támogatják mentorálással és 50 ezer euróval, amelyet teljes egészében kutatás-fejlesztésre fordíthatnak. Az inkubációs program során iparági szakértők segítik őket, üzleti mentorálást és technikai támogatást is igénybe vehetnek – mondta Jónás László, a Design Terminál szakmai vezetője.

Az inkubációs időszak végén a cégek csatlakozhatnak a Design Terminal Alumni programjához. Ezzel segítséget kaphatnak termékeik és szolgáltatásaik piacra juttatásához – tette hozzá.

Az ESA BIC Hungary fő célja sikeres űripari startupok fejlesztése, valamint egy űripari közösség létrehozása és megerősítése Magyarországon. A tavaly indult üzleti inkubációs program félidejéhez ért, a keddi eseményen a 16 startup közül öten mutatták be fejlesztéseiket.

A zsűri első díját a 27G Technology szerezte meg, amely a világ legkisebb doziméterét (ionizáló sugárzást mérő eszköz) fejleszti.

A közönségdíjat a Surviot kapta, amely elsősorban mélyépítési projektekhez nyújt intelligens mozgás- és deformációmegfigyelési megoldásokat.

A programba startupok és természetes személyek jelentkezhetnek olyan termékkel, folyamattal vagy szolgáltatással, amely egy új technológiai találmányon alapul, vagy egy már létező technológia újszerű alkalmazása. Idén március 20-ig várják a jelentkezéseket. A beérkező pályázatokat megszűrik és a kiválasztott 3-5 startup vehet részt az inkubációs programban.

(Forrás: MTI, fotó: Mónus Márton)