Nemcsak a Szilícium-völgyre korlátozódnak a kockázati tőke befektetések, hanem a mezőgazdaságot kiszolgáló szoftvermegoldásoknál is találkozhatunk velük – ráadásul Szegeden. A Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő 400 millió forintról szóló befektetési megállapodást kötött az üvegházi technológiákat fejlesztő Gremon Systems Zrt.-vel.

A Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő és a növényházi döntéstámogató rendszerek fejlesztésével, illetve gyártásával foglakozó Gremon Systems Zrt. tulajdonosai a közelmúltban 400 millió forint értékű befektetési megállapodást kötöttek, amelynek célja a vállalat meglévő termékportfoliójának fejlesztése, valamint a meghatározó európai és globális piacokra történő belépés támogatása.

A Gremon Systems saját fejlesztésű online monitoring rendszere egy korszerű szoftveres és egy egyedi, saját gyártású hardveres (terminál) megoldásból áll. Az üvegházak falára szerelt úgynevezett Insight Manager Terminálokon olyan android-alapú szoftver fut, amelyben pontosan rögzíthetik, melyik soron, milyen típusú növényből, mennyit szüreteltünk, sőt akár a felbukkanó kártevőket is megjelölhetjük, így terjedésüket gyorsan megakadályozhatjuk.

A megoldás okostelefonon és tableten is elérhető, így mobilizálva a tevékenységet. Az új technológia kétségkívül segítséget nyújt a mezőgazdaságban dolgozók optimális számának meghatározásában, a kollégák ki- és beléptetésében is.

A Gremon Systems másik terméke a Trutina növény súly mérési rendszer, amely hardverből és egy felhő alapú szoftvermegoldásból áll. Egy önálló, teljesen független rendszer, amely bármilyen üvegházba beszerelhető. A rendszer segítségével nyomon követhető a növények súlyváltozása (biomassza), elemezhető a növények energia szintje, mérhetővé válik az öntözési rendszer hatékonysága is.

A fenti megoldásokkal a vállalat az elmúlt években sikeresen jelent meg több országban Európában (Lengyelország, Spanyolország, Hollandia, Finnország), de Ázsiában és a tengerentúlon is. A Gremon Systems Zrt. 2017-re megduplázta korábbi éves árbevételét, és a további hatékony növekedéshez nyújt segítséget a Hiventures részéről biztosított tőke.

A 2018-as évben a külföldi piacok stabilizálását és új piacok meghódítását tűzte ki célul a vállalat, és további jelentős árbevétel növekedésre számít.