Magyar-német munkacsoport alakul a két ország kutatási és innovációs együttműködésének erősítésére – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Berlinben a német szövetségi kormány oktatási és kutatási miniszterével, Anja Karliczekkel folytatott megbeszélése után.

Palkovics László a közmédiának adott nyilatkozatában felidézte, hogy az együttműködés magasabb szintre emeléséről Orbán Viktor kormányfő és Angela Merkel német kancellár állapodott meg tavaly nyáron Berlinben tartott találkozójukon.

A miniszter elmondta: az innovációs ügyekért felelős német kollégájával kötött megállapodás alapján a munkacsoport „nagyon gyorsan” kidolgozza a közös tervek részleteit. Megegyeztek a fő elemekről is, így az intézmények közötti együttműködés támogatásáról, a kutatási és innovációs stratégiák összehangolásáról és az úgynevezett nagy infrastruktúrák esetleges közös működtetéséről. Nem zárják ki egy közös alap létrehozását sem, amelyből a közös kutatási projekteket ösztönznék.

Tárgyaltak arról is, hogy miként lehet ösztönözni a kis-, és a közepes méretű vállalkozások (kkv) innovációs tevékenységét, amivel kapcsolatban „nagyon sokat tanulhatunk Németországtól” – mondta a miniszter.

Palkovics László Münchenben díszvendégként részt vett az alkalmazott kutatásokkal foglalkozó németországi kutatóintézeti hálózat, a Fraunhofer Társaság (Fraunhofer Gesellschaft – FhG) alapításának 70. évfordulójára rendezett ünnepségen, és elmondta: további bővítést tervez Magyarországon a Fraunhofer Kutatóhálózat, jelenleg arról tárgyalnak, hogy miként lehet intézményi együttműködési formákat kialakítani az autóipar támogatására az ágazatot tekintve fontos városokban, például Győrben, Debrecenben és Kecskeméten.

(Forrás: MTI, fotó: Árvai Károly/kormany.hu)