Védjegyet vezet be a pékszövetség a magyar sütőipari termékekre. A magyar pékség védjegyet azokra a termékekre lehet használni, amelyek igazolhatóan magyar üzemben, magyar munkaerővel, magyar alapanyagokból készültek.

A védjegyet kizárólag a pékszövetség tagjai, magyar telephellyel rendelkező üzemek használhatják, és nemcsak a kenyerekre, hanem egyéb termékeken, így a foszlós kalácsokon vagy a kuglófokon is megjelenhet – jelentette be Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke kedden az M1 csatornán.

Szeretnék elérni azt is, hogy a magyar sütőipari cégeknek legyen a védjegyes termékeket értékesítő szakbolt-hálózata.

Az idei mintegy 5,2 millió tonnás búzatermés mennyisége megfelelő, de a minősége alulmúlta a termelők várakozásait. A sütőiparnak szükséges 1,2 millió tonna jó minőségű búza megvan, amiből jó minőségű lisztet gyártanak majd.

Az aratás két részletben zajlott, az esős időszak utáni termény minősége rosszabb lett. Információik szerint az országban 30 százalék étkezési búza, és 70 százalék takarmánybúza termett idén.

A mintegy 23 ezer dolgozót foglalkoztató sütőiparból jelenleg 2500-3000 szakember hiányzik, ezt a képzés mellett a több műszakban, nagyobbrészt éjszaka dolgozó pékek munkakörülményeinek javításával, béremeléssel lehetne orvosolni szerinte.

Egyre nagyobb a kereslet a kovászos technológiával készült termékek iránt, 2016-ban rozskovásszal készült kenyeret készített a Magyar Pékszövetség az augusztus 20-i ünnep tiszteletére. (MTI)