Többszörösére nőtt 2014 és 2018 között az exportképes magyar kis- és középvállalkozások száma – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara külgazdasági évnyitó konferenciáján, Budapesten.

A magyar kormány eredményesen segíti a kkv-k külpiacra jutását. Az Eximbank adatai alapján az árbevétel legalább 10 százalékát külpiacon szerző exportképes magyar vállalatok száma a 2014-es 2 ezerről 10-12 ezerre nőtt – mondta az államtitkár.

Magyar Levente szerint a kedvező folyamat ellenére az exportképes magyar vállalkozások száma még mindig elmarad az európai uniós tagállamokban egy főre jutó mutatótól.

Az államtitkár rámutatott arra, hogy a kárpát-medencei jelenlétet tovább kell erősíteni. Felidézte, hogy az elmúlt években több ezer kárpát-medencei határon túli magyar vállalattal alakítottak ki kapcsolatot a Magyar Nemzeti Kereskedőház közreműködésével, és ezt a kört szeretnék bővíteni nem magyar nemzetiségű cégek bevonásával.

Magyar Levente szólt a befektetés ösztönzés területén elért eredményekről. Tavaly 17 ezer új munkahely létrejöttét érintő 3,5 milliárd euró értékű szerződést kötöttek magyarországi beruházásról a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével, zömében külföldi tulajdonú vállalatokkal, és mindez a magyar kkv-k versenyképességét segíti.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke bejelentette, hogy a kelet-európai térségben elsőként az MKIK 2018-ban Budapesten rendezi meg az fiatal szakemberek európai bajnokságát, az EuroSkills versenyt. A kamara erős versenyben Norvégia előtt szerezte meg a 2018. évi EuroSkills rendezési jogát – tette hozzá. (MTI)