Magyar kézműves mesterek is részt vesznek azon a nemzetközi népművészeti vásáron, amelyet 50 ország 150 kézműves alkotójának részvételével rendeznek meg az Egyesült Államokban péntektől vasárnapig.

Borsos Gyula fazekas, Paál Sándor tűzzománckészítő, Szűcs Imre fazekas és Zsigmond Zsuzsa kéziszövő vesz részt a Santa Fében rendezett International Folk Art Market elnevezésű nagyszabású népművészeti fesztiválon és vásáron, amelyre mintegy 20 ezer látogatót várnak – közölték a magyar részvétel szervezői.

A 150 kézműves közül csupán nyolc érkezik Európából, és a rendezvény 15 éves története alatt is csupán egyetlen magyar, Sütő Levente bútorfestő-asztalos és fafaragó mester vett részt eddig az új-mexikói bemutatón.

Az idei rendezvény tiszteletbeli elnöke Muhammad Yunus Nobel-békedíjas bangladesi közgazdász lesz, aki olyan programokat dolgozott ki és valósított meg hazájában, amellyel lehetővé tette, hogy mélyszegénységben élők nagy számban legyenek képesek kisvállalkozásokat alapítani és saját lábukra állni mikrohitelek segítségével.

Borsos Gyula a fazekasmesterség alapjainak elsajátítása után 2013 és 2015 között több külföldi műhelyben is megfordult, majd saját műhelyt alapított Magyarországon. Borsos Dorottyával közös fazekasműhelyünket 2015 őszén indították el és az addig megszerzett ismereteikből, valamint egyéni ötleteikből építkezve saját stílust alakítottak ki.

A karcagi születésű Szűcs Imre 1963-ban lett a Népművészeti és Háziipari Szövetkezet tanulója, majd a karcagi Kossuth-díjas fazekasmesterhez, Kántor Sándorhoz került gyakorlatra. A szakmunkás bizonyítvány megszerzése után nyolc évet dolgozott mestere mellet, majd Tiszafüreden indított saját műhelyt. Azóta feleségével és két lányával együtt dolgozik. A mester feladatának érzi a tiszafüredi fazekasság életben tartását és továbbfejlesztését.

Paál Sándor a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezett építészmérnöki oklevelet és ott kezdett tűzzománcozni is Kákonyi István keze alatt 1980-ban. Ma ékszereket, képeket, tükröket készít vörösréz alapra.

Zsigmond Zsuzsa 1996-ban szerzett kertészmérnöki oklevelet a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Kertészeti Karán gyógynövénytermesztés szakon, de már egyetemi évei alatt érdeklődött a különböző kézműves mesterségek, azon belül is főleg a szövés iránt.

Főleg pamuttal és lennel dolgozik, munkái döntően a magyar nyelvterület szőtteseinek motívumvilágából táplálkoznak, de vannak saját tervezésű anyagai is. Túlnyomórészt terítőket, kendőket, babahordó kendőket, zsákocskákat, ritkábban tarisznyákat, függönyöket, ágytakarókat készít, valamint családi és gyermek kézműves foglalkozásokat is vezet. (MTI)