2015 júliusában az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit; a termelés 2015 első hét hónapjában 6,7 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál.

Megerősítette részletes jelentésében a KSH az ipari termelés júliusi alakulásáról a múlt héten közzétett első becslést, amely szerint az év hetedik hónapjában éves összevetésben mindössze 3,4 százalékos volt a növekedés. A termelés összértéke júliusban – folyó áron – 2440 milliárd forint volt.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül négyben (a fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenységben, a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, valamint a gép, gépi berendezés gyártásában) 1,7 és 19,7 százalék közötti csökkenést, a többi alágban 1,1 és 15,3 százalék közötti volumennövekedést mértek a statisztikusok az előző év azonos hónapjához képest.

A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelésből több mint 30 százalékkal részesülő járműgyártás kibocsátása 15,3 százalékkal emelkedett. A közúti jármű alkatrészeinek gyártásában a növekedés üteme még ennél is magasabb (18,1 százalék) volt.

A feldolgozóipari rangsorban második alág, a feldolgozóipari termelés több mint 11 százalékát adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,7 százalékkal nőtt, az összes értékesítés mintegy 40 százalékát kitevő külpiaci eladások élénkülésének köszönhetően. Az alág 11 alágazatából hétben 0,1 és 18 százalék közötti volumenbővülést, a többiben visszaesést (0,4–11,6 százalék) regisztráltak. A legnagyobb (az alág termelésének közel 23 százalékát képviselő) alágazat, a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása gyakorlatilag stagnált (+0,1 százalék).

A harmadik legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelés egytizedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása idén először csökkent (2,1 százalékkal). Az iparág két domináns alágazata közül a jelentősebb, az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása kiugróan (37 százalékkal) bővült, a kisebbik, a híradás-technikai berendezés gyártása jelentősen (22 százalékkal) visszaesett.

A közepes súlyú gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában folytatódott a növekedés (13,9 százalékkal). Az alág szakágazatainak döntő többségében nőtt a termelés.

Harmadik hónapja csökken a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás termelése: júliusban 10 százalékkal volt alacsonyabb a kibocsátás az előző év azonos időszakához mérten. A külpiaci kereslet erőteljesen visszaesett, ugyanakkor a hazai eladások emelkedtek.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben (19,7 százalékkal) a közepes súlyú gép, gépi berendezés gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban a motor, turbina gyártása szakágazat jelentős visszaesése következtében.

Új rendelések

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,1 százalékkal emelkedett 2014 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 11,1, az új exportrendelések 0,8 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány volumene 11,1 százalékkal meghaladta a 2014. júliusit.

Az első hét hónap

2015 január–júliusában az előző év azonos időszakához képest

  • az ipari termelés 6,7 százalékkal emelkedett; az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 8,7, a 36 százalékát képviselő hazai értékesítésé 3,0 százalékkal nőtt;
  • az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 4,1 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,8 százalékos létszámnövekedés mellett következett be;
  • Magyarország területi egységei közül az ipari termelés minden régióban nőtt, a legnagyobb mértékben Dél-Alföldön (12,6 százalék), a többi régióban 3,0 és 10,1 százalék között.