Nagy bajba kerültek a hazai dinnyetermelők a Tesco múlt heti akciója miatt. A készletkisöpréssel magyarázott árcsökkentés hatására a felvásárlási érték a hazai és az exportpiacokra szánt tételek esetében is jelentősen csökkent.

Beigazolódott a hazai termesztők félelme: miután a Tesco egyes áruházaiban 49 forintért árulta a múlt héten a dinnyét, s ez a hír a világhálót is bejárta, a hazai és az exportfelvásárlási ár is a mélybe zuhant – írja a Magyar Idők.

Oravecz Tamás, a Dinnyetermesztők Országos Egyesületének elnöke lapunknak elmondta, a termelők gyakorlatilag képtelenek eladni a dinnyét, a hazai és a külföldi felvásárlás is akadozik.

– Az áruházlánc múlt heti akciójával az exportpartnereinknek is üzent, hiszen ahol 15 centes fogyasztói áron kínálják a dinnyét, ott nyilván a korábban kialkudottnál jóval olcsóbban is be lehet szerezni a terméket. Így az árak gyorsan zuhanórepülésbe kezdtek – jegyezte meg a termelői szervezet vezetője.

Véleménye szerint a felvásárlási árak olyan alacsony szintre kerültek, amelyek a termelők önköltségét sem fedezik. Ebben a helyzetben a nagykereskedők egy része kivár, és egy időre szüneteltetik a felvásárlást is.

– Arra várnak, hogy a következő napokban rendeződjön a dinnyeárak kérdése, és a mostaninál méltányosabb árat sikerüljön kialkudniuk a kereskedelemben. Vannak ugyanis olyan felvásárlók, akik inkább bezárták a telepet, mivel már számukra is kellemetlen, hogy 20 forintot kínálnak a termelőknek egy kiló dinnyéért – mutatott rá Oravecz Tamás.

Az ideális fogyasztói ár a termelők szerint 100 forint körül van, ez az a szint, amelyen még érdemes eladni a terményt. Az ennél olcsóbban kínált dinnye felvásárlási ára már olyan alacsony lehet, hogy sok gazdálkodó csak veszteség árán tudja eladni.