A kormány 1 milliárd forintot biztosított olyan vállalkozások számára, amelyek innovatív tevékenységükkel a fejlődő országokban telepítenének klímabarát technikákat. A teljes keretösszegből 840 millió forint felhasználásáról már korábban döntés született, a fennmaradó 160 millió forintra január végéig érkeztek be pályázatok.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyedi támogatási lehetőséget biztosít a környezetvédelmi szektorban működő, innovatív magyar vállalkozások számára. A vissza nem térítendő támogatás célja, hogy csökkentse a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait, ösztönözze a magyar gazdaság számára előnyös és külgazdasági kapcsolatokat erősítő projektek kivitelezését azokban a fejlődő országokban, amelyek szintén aláírták a Párizsi Megállapodást. A programban a tárca kiemelt figyelmet fordít a nyugat-balkáni régióra, az afrikai és dél-kelet-ázsiai országokra.

A 2016-ban útjára indított programban eddig összesen 840 millió forinttal támogatott innovatív klímabarát elképzelések között volt fenntartható erdészeti projekt, Afrikában tesztelt innovatív vízmegőrzési technológia, valamint kisvízerőmű tervezése is. Az ázsiai piacon szennyvízhő-hasznosítási megoldások alkalmazását támogatta a minisztérium, több projekt segítette a fenntartható mezőgazdasági termelés bevezetését.

Az ITM nemzetközi klímafinanszírozási pályázata hozzájárul a jelentős anyagi befektetést igénylő innovatív és még ismeretlen technológiák bevezetéséhez, és ezzel a magyar vállalkozások külföldi piacszerzéséhez is. A kiírásnak köszönhetően írhatott alá a közelmúltban szerződést a marokkói forgalmazás elindításáról a Water&Soil Kft., a cég a talajnedvesség megtartását fokozó készítmény elterjesztésére kapott kormányzati támogatást. Az egyezség nyomán a mauritániai, szenegáli és más afrikai országok felé való terjeszkedésre is lehetőség nyílik.

A fennmaradó 160 millió forintos keretre 2019. január 31-ig pályázhattak a magyar vállalkozások. A beérkezett igényeket a szakmai szempontok figyelembevételével egyenként bírálja el az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A további pályázati lehetőségekről a www.klima.kormany.hu/palyazatok oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

(Forrás: ITM Kommunikáció, fotó: Water&Soil Kft.)