Magyarország tagsága az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankban komoly lehetőségeket kínál a magyar vállalkozások ázsiai piacra lépésében -– jelentette ki Varga Mihály, miután hivatalában fogadta Jin Liqunt, az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) elnökét.

A pénzügyminiszter hozzátette: a világ egyik legnagyobb fejlesztési bankjának egyebek mellett infrastruktúra-fejlesztési és vízügyi projektjeiben kaphatnak kiemelt szerepet a magyar vállalkozások a jövőben.

Magyarország 2017 júniusa óta tagja az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Banknak, amely a világ egyik legmeghatározóbb, közelmúltban létrehozott fejlesztési bankjaként már több mint 8 milliárd dollár értékben finanszírozott beruházásokat – ismertette Varga Mihály kiemelve, hogy a bank képviselői elsősorban a magyar cégek külföldi terjeszkedésében erősítenék az együttműködést, de felmerült egy budapesti regionális iroda megnyitásának lehetősége is.

Mint mondta: tagságunk erősíti Magyarország globális pénzügyi és gazdasági kapcsolatait, és segíti a magyar vállalatok jobb hozzáférését az ázsiai piacokhoz. Az AIIB által finanszírozott fejlesztések támogatják a magyar export bővülését, továbbá hozzájárulnak az új selyemút-koncepció megvalósításához. Varga Mihály emlékeztetett: a bank élenjárónak tekinthető a vízgazdálkodás kérdésében is, hiszen hazánk szorgalmazására elsőként kezdte meg konkrét vízstratégia kidolgozását a fejlesztési intézmények között.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)