A mesterséges intelligenciára épülő Chempass nyerte idén a fődíjat a Brain Bar Budapest fesztivál nemzetközi startup versenyen, a magyar fejlesztő csapat különdíjat is kapott.

A  Chempass csapata a fődíj révén a Power Angels 150 ezer eurós befektetési ajánlatával és az OXO Labs féléves akcelerátor programjával lett gazdagabb. A csapat az egyik különdíjat is megnyerte, amelynek keretében egyéves ingyenes hozzáférést kap a Microsoft Azure felhőszolgáltatásához. A Chempass egyedülálló módon teszi lehetővé a kémiai folyamatok modellezését és új vegyületek tervezését, a szoftver a tervek szerint idén nyártól lesz elérhető.

A magyar startup győzelme azért is kiemelkedő, mert idén több mint száz csapat jelentkezett a versenyre. Nevezések nem csupán a kelet-közép-európai régió országaiból, hanem Indiából és az Egyesült Királyságból is érkeztek. A további három különdíj közül kettőt a sakkot forradalmasító magyar Kontra Chess, egyet pedig a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők életét megkönnyítő telegyógyászati platform, a horvát vHeart kapta.

Idén harmadik alkalommal szervezték meg június első három napján a Brain Bar Budapest fesztivált, amelyen elismert nemzetközi szakemberek fejtették ki véleményüket, vitáztak az aktuális technológiai, kulturális és politikai trendekről. (MTI)