A stabil gazdasági környezet, a kiegyensúlyozott törvényi szabályozás és a jelentős felvevőpiac miatt az Egyesült Királyság rendkívül vonzó a magyar vállalkozások számára – hangzott el a BKIK Magyar-Brit Üzleti Fórumán, amelyen Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette, hogy egy új szervezet, a Magyar-Brit Üzleti Tanács is segíti a két ország cégeit a másik állam piacán.

A Magyarországon működő brit és az Egyesült Királyságban tevékenykedő magyar cégeket fogja össze az a Magyar-Brit Üzleti Tanács, amelynek létrehozását csütörtökön jelentette be Szijjártó Péter a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Brit-Magyar Szakmai Osztálya által szervezett Magyar-Brit Üzleti Fórumon. A külügyminiszter elmondása szerint az új szervezet feladata az lesz, hogy vállati szinten koordinálja és segítse ezen cégek jelenlétét, működését a két ország piacán. A londoni székhelyű tanács munkájához Szijjártó Péter a BKIK aktív segítségét is kérte, megfelelő kamarai tagok delegálásával. A magyar-brit kapcsolatok támogatására az Eximbanknál 492 millió euró hitelkeret áll rendelkezésre, hogy hosszú lejáratú, alacsony kamatozású hitelekkel segítse a magyar vállalkozások kijutását a brit piacra – hívta fel a figyelmet.

Tavaly minden eddigi rekordot megdöntött a két ország közötti forgalom, meghaladta az ötmilliárd eurót, idén az első hat hónapban további három százalékkal nőtt a két ország kereskedelmi forgalma éves összevetésben. A magyar befektetés-ösztönzési rendszeren keresztül tavaly és idén három-három brit beruházás jött Magyarországra, és jelenleg további három befektetésről tárgyalnak – ismertette a külügyminiszter. A magyar kormány eddig négy brit vállalattal (Tesco, GlaxoSmithKline, Unilever, British Telecom) kötött stratégiai megállapodást. Ezekben szerepel a magyar beszállítás erősítése is, a kabinet célja, hogy a magyar vállalkozások először a multinacionális vállalatok helyi, majd később globális beszállítóivá tudjanak válni – tette hozzá Szijjártó Péter.

Az üzleti fórumon Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete a magyar-brit kereskedelmi kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a sikeres Brexit összetett folyamat, és az Európai Unióból való kilépésükkel a két ország közötti kereskedelem nem szenvedhet csorbát. „Nem hagyjuk el Európát, csupán az Európai Uniót” – fogalmazott. Felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Királyság a Brexit után is a világ ötödik legnagyobb gazdasága marad, egy nagy, jól prosperáló piac, amely szívesen látja az ott befektetetni, működni kívánó külföldi cégeket, így a magyar vállalkozásokat is.

A BKIK Brit Szakmai Osztályának adatai szerint szerint jelenleg több száz magyar tulajdonú kis- és középvállalat működik az Egyesült Királyságban, jellemzően kereskedelmi- és vendéglátóipari területen, de egészségügyi szolgáltató is akad közöttük. Ezeken kívül azonban számos olyan családi tulajdonú vállalkozás, ingatlan-befektető is van a szigetországban, amely a magyar katához hasonló vállalkozási szisztémában tevékenykedik.

A BKIK Brit Szakmai Osztályának célja, hogy naprakész üzleti, kereskedelmi, pénzügyi és adózási ismeretekkel lássa el a budapesti kis- és középvállalkozásokat a brit gazdaság jelenlegi helyzetével kapcsolatosan, különös tekintettel Nagy-Britannia és az Európai Unió viszonyára. Ez nemcsak a jogszabályok ismertetését, a helyi rendelkezésekről szóló tájékoztatást jelent, de a brit kamarai és vállalkozói kapcsolatokat is.