A mesterséges intelligencia alkalmazása terén felmerülő együttműködési lehetőségekről és szakmai kihívásokról egyeztettek a „Mesterséges intelligencia: híd Magyarország és Nagy-Britannia között” című workshopon Budapesten.

A mindennapokban egyre gyakrabban megjelenő és növekvő teljesítményű mesterséges intelligencia alapú megoldások fejlesztése és alkalmazása a gazdasági növekedés és tudományos fejlődés egyik garanciája lehet. A kétoldalú együttműködések az iparágba történő befektetések ösztönzéséhez járulhatnak hozzá a legjobb gyakorlatok cseréjével, a közös irányok meghatározásával.

Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kérésére reagálva indította el a brit-magyar párbeszédet a jövőt meghatározó szakterületen. A kétoldalú fórumon mások mellett a világhírű Alan Turing Intézet és a 900 brit technológiai céget, főként kis- és középvállalkozásokat tömörítő TechUK is képviseltették magukat.

Iain Lindsay elmondta: „A mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások és alkalmazások területén az Egyesült Királyság élen jár Európában. Nemcsak a mesterséges intelligencia atyjának tekintett Alan Turing korában voltunk úttörők, hanem a brit kormány új mesterséges intelligencia stratégiája és a megvalósítására létrehozott intézményrendszer révén ma is. A mesterséges intelligencia széles körű alkalmazásával óriási lehetőségek nyílhatnak a gazdaság minden területén. Felelősségteljes használata ugyanakkor rengeteg szabályozási és etikai kihívást támaszt, ezért is fontos a nemzetközi eszmecsere.”

Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta: „Palkovics László kezdeményezésére 2018 novemberében létrejött a Mesterséges Intelligencia (MI) Koalíció, amely ma már több mint 150 tagszervezet munkáját hangolja össze. Azon dolgozunk, hogy Magyarország a mesterséges intelligencia fejlesztések és alkalmazások terén Nagy-Britanniához hasonlóan az európai élvonalba kerüljön, és a világ MI közösségének fontos tagjává váljon. Az előrelépéshez elengedhetetlen a nemzetközi kapcsolatrendszer bővítése, megerősítése. Az együttműködés tapasztalatcserével, szakmai rendezvényekkel Magyarország és Nagy-Britannia között is szorosabbra fonható, mindkét fél javára.”

(Forrás: ITM Kommunikáció, fotó: The Alan Turing Institute)