Magyar beruházásokat adtak át Laoszban 160 millió dollár értékben, a kormányzati kötött segélyhitel-program keretében víztisztító telepet és korszerű húsfeldolgozó üzemet avattak fel, illetve elektronikus népességnyilvántartási rendszert hoztak létre – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Vientiánban.

A tárcavezető a laoszi kollégájával, Szaleumxay Kommaszittel közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a két ország együttműködése a kölcsönös tiszteletre és a barátságra épül, és minden túlzás nélkül mondható, hogy igazi sikertörténetről van szó. Rámutatott: három magyar beruházást adtak át nagyjából 160 millió dollár értékben a délkelet-ázsiai államban, amelyek nyomán szélesebb körben válik elérhetővé a tiszta ivóvíz, jelentősen megnő a húsfeldolgozás kapacitása, valamint létrejön az egységes személyi igazolványrendszer.

Tudatta, a magyar vállalatok százmillió dollár értékben építenek Laoszban víztisztító telepeket, és a most felavatott létesítmény naponta 44 ezer köbméter vizet fog megtisztítani, ezzel 250 ezer ember számára biztosítva az egészséges ivóvizet. A magyar cégek emellett 35 millió dollár értékben korszerű hús-, hal- és narancsfeldolgozó üzemeket, három vágóhidat építettek fel, számottevően bővítve a helyi élelmiszeripar kapacitásait – sorolta.

Elmondta, hogy a hazai társaságok 25 millió dollár értékben létrehozták a laoszi elektronikus népességnyilvántartási rendszert és az egységes személyi igazolványrendszert, amelynek eredményeként a papíralapú rendszer helyett a közigazgatás részben átállhat a digitális működésre.

Szijjártó Péter kijelentette: „mi büszkék vagyunk arra, hogy magyar vállalatok 160 millió dollár értékben olyan beruházásokat hajtottak végre magyar technológiával, magyar gépekkel, magyar alkatrészekkel, amelyek nyomán itt, Laoszban a legfontosabb területeken jött létre jelentős modernizációs fordulat”.

Arra is kitért, hogy Magyarország újranyitotta a nagykövetségét Vientiánban, miután Laosz is így tett a budapesti diplomáciai képviseletével. „Ezt a lépést nemcsak a gazdasági sikerek indokolják, hanem az a tény is, hogy több száz laoszi hallgató jelentkezik minden évben magyarországi ösztöndíjra” – szögezte le.

(Forrás: MTI/KKM)